Linkovi

Đukanović potpisao Zakon o državnom tužilaštvu


ARHIVA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović (Foto: Rojters/Marko Djurica)
ARHIVA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović (Foto: Rojters/Marko Djurica)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ukazom je proglasio ponovo izglasani Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, koji je početkom maja odbio da potpiše, koristeći ovlašćenja koja mu daje Ustav.

"Na osnovu člana 94 stav 2 i člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore, Predsjednik Crne Gore je 3. juna 2021. godine ukazom proglasio ponovo izglasani Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu", piše u saopštenju Predsjedništva.

Početkom maja parlamentarna većina usvojila je Zakon o kome je Mišljenje dala i Venecijanska komisija, a predsjednik Đukanović, ujedno i lider najjače opozicione Demokratske partije socijalista, koristeći ustavna ovlašćenja, odbio da ga potpiše.

“Ustav potpuno jasno predviđa podijeljeni sistem vlasti, Ustav ne dozvoljava da parlamentarna većina ili izvršna vlast uspostavlja kontrolu nad sudskom vlasti. Mislimo da se na ovaj način ruše temeljni demokratski principi i… naše partnerstvo sa EU”, rekao je tada Đukanović.

Tijesna većina u 81-članoj Skupštini, koju predvodi Demokratski front, nedavno je ponovo izglasala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, nakon što je Đukanovićeva partija napustila skupštinsku salu i najavila djelimični bojkot rada parlamenta.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku, ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, a dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon.

XS
SM
MD
LG