Linkovi

CG: Stanovi za 48 romskih porodica


Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević uručuje ključeve predstavnicima romskih porodica (rtcg.me)
Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević uručuje ključeve predstavnicima romskih porodica (rtcg.me)

Ključevi stanova za Rome porijeklom sa Kosova u naselju Konik, čiju izgradnju je finansirala Evropska unija, uručeni su danas predstavnicima 48 porodica.

Na svečanosti povodom uručenja poručeno je da je izgradnja pet zgrada potvrda Vladine posvećenosti rješavanju problema romske zajednice.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja korisnik je IPA Projekta – identifikovanje trajnih rješenja za interno raseljene i stanovnike kampa na Koniku čija je ukupna vrijednost 1,7 miliona EUR.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da je izgradnja stanova za 48 porodica dokaz da Vlada vodi računa o onima koji su došli u Crnu Goru prije više od 20 godina.

“Nastojimo da za sve one koji žele da ostanu ovdje obezbijedimo stanove, a da za one koji žele da se vrate domovima obezbijedimo uspješan povratak. Dogovaramno saradnju sa Srbijom i Kosovom kako bi stvorili uslove za sve one koji žele da se vrate svojim državama”, kazala je ona.

Kovačević je navela da će na istoj lokaciji biti nastavljena izgradnja još 120 stambenih jedinica za potrebe stanovnika iz Kampa Konik. “Nadamo se da ćemo do kraja naredne godine riješiti kompletno kamp Konik 1 i 2”.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis, kazao je da će izgrađeni stanovi trajno riješiti stanovanje i pristojan život Roma iz kampa Konik.

“Zatvaranje kampa Konik prepoznato je kao jedan od ključnih prioriteta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Danas smo korak bliže cilju. Pet zgrada koje otvaramo danas izgrađene su u skladu sa relevantnim standardima socijalnog stanovanja”, rekao je on.

Lis je naveo da svaka zgrada ima najmanje jedna stan za osobe sa invaliditetom, i da su svi objekti opremljeni sa solarnim sistemom za grijanje vode.

“Ovo nije kraj, potrebno je još smještaja. Kroz regionalni stambeni program počećemo izgradnju dodatnih 120 stanova za interno raseljene. EU će nastaviti da podržava integraciju Roma i želim da ohrabrim crnogorske organe da nastave sa naporima u dostizanju ciljeva”, rekao je on.

Šef kancelarije UNHCR u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan, kazao je da danas romske porodice mijenjaju barake i kontejnere stanovima dostojnim čovjeka 21. vijeka.

“Ovi ljudi su prethodnih 16 godina boravili u neodgovarajućem smještaju a crnogorske vlasti su pomoću međunarodnih organizacija činile napore da ublaže loše uslove u kojima su živjeli. Od danas odabrane porodice uživaće u adekvatnom stambenom prostoru”, dodao je on.

Čajlan je naveo da UNHCR sa zadovoljstvom konstatuje da je napravljen napredak u integraciji izbjeglica sa Kosova u crnogorsko društvo, uključujući Rome i Egipćane.

XS
SM
MD
LG