Linkovi

Crna Gora: Skupština usvojila Zakon o budžetu za 2021.


ARHIVA - Zasedanje crnogorskog parlamenta (RSE/Savo Prelević)
ARHIVA - Zasedanje crnogorskog parlamenta (RSE/Savo Prelević)

Glasovima poslanika vladajuće većine, poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su na današnjoj sjednici Zakonu o budžetu za 2021, nakon pola godine privremenog finansiranja, uprkos ranijim najavama Demokratskog fronta da neće podržati glasanje o budžetu.

“Glasala su 42 poslanika, 42 za, bez glasova protiv i uzdržanih, pa objavljujem da je Skupština usvojila prijedlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu”, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nakon glasanja.

Budžetom za 2021. Vlada je projektovala 2.46 milijardi eura priliva i izdataka, navodeći kao glavni stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić istakao je da je pad ekonomije od 15,2 odsto u 2020. najveći u Evropi i jedan od najvećih u svijetu.

Crna Gora je dobila kovid i bila je na respiratoru i u dubokoj krizi mi smo joj obveznicama dali kiseonik. Sada ovim budžetom mi joj dajemo vitaminsku infuziju, jer je ovo jedan zdrav budžet”, rekao je Spajić.

Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,88 milijardi eura ili 40,6 odsto procijenjenog BDP-a, koji iznosi 4,64 milijarde eura. U odnosu na prihode ostvarene u prošloj godini, ovogodišnja projekcija veća je za 240,9 miliona ili 14,7 odsto.

XS
SM
MD
LG