Linkovi

Uspješno završena najveća međunarodna vojna vježba u zimskim uslovima u Crnoj Gori


Završena vojna vježba Crne Gore i NATO partnera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Završena vojna vježba Crne Gore i NATO partnera

U Crnoj Gori je u petak uspješno završena dvonedjeljna, najveća međunarodna vojna vježba u zimskim uslovima koja je do sada održana u Crnoj Gori, „Zajednički izazov 23“.

Protekle dvije sedmice preko 250 pripadnika Vojske Crne Gore, oružanih snaga Austrije, Italije, SAD, Sjeverne Makedonije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje uvježbavali su zajedno izvođenje borbenih i operacija pretrage i spašavanja u zimskim uslovima na teritoriji sjeverne opštine Kolašin.

Vježba je, kako je navedeno iz Ministarstva odbrane, na lokalitetu Vranjak okončana “Danom visokih zvanica sa prikazom sposobnosti” .

Prikazu su prisustvovale i ambasadorke SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, Džudi Rajzing Rajnke i Karen Medoks, kao i Austrije, Karl Miler, diplomatski i vojni predstavnici zemalja saveznica i partnera, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Dilomatski predstavnici i vojni zvaničnici posmatraju vojnu vježbu u Crnoj Gori (Foto: gov.me)
Dilomatski predstavnici i vojni zvaničnici posmatraju vojnu vježbu u Crnoj Gori (Foto: gov.me)

Učesnici vježbe su na bjelasičkom EKO katunu „Vranjak“, između ostalog, demonstrirali ofanzivne operacije, vještine skijanja i kretanja u dubokom snijegu, operacije pretrage i spašavanja unesrećenih u lavinama uz pomoć helikoptera i posebno obučenih spasilaca za rad na vitlu.

Brigadni general Zoran Lazarević povodom okončanja vježbe „Zajednički izazov 23“ kazao je da je “Vojska Crne Gore pokazala koliko može da pruži u očuvanju mira i stabilnosti”.

“Ponosan sam na nove sposobnosti Vojske Crne Gore koje je, dostigla zajedno sa našim partnerima, da u teškim planinskim uslovima rješava komplikovane situacije kao što je spašavanje u lavinama”, kazao je Lazarević.

Događaju je prisustvovao i zamjenik vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, britanski general Tim Radford. General Radford je istakao da je ovo veoma važan period za NATO, te da je impresioniran onim što su vojnici pokazali:

„Impresioniran sam, ne samo vještinama koje su vojnici prikazali, već i ostvarenom saradnjom među nacijama. To je i pokazatelj snage zemalja učesnica“, kazao je on.

Komandant 6. Planinske brigade Oružanih snaga Austrije, brigadni general Gerhard Fajfer, čija jedinica ima decenijsku saradnju sa Vojskom Crne Gore, naglasio je da je na „Zajedničkom izazovu 23“ urađen jako dobar posao, kao i da je ponosan na dobre partnerske odnose oružanih snaga dvije zemlje.

Iz američke Ambasade ranije su ocijienili da je “realizovanje vježbe koja okuplja više od 250 pripadnika oružanih snaga istorijski događaj”.

Tokom vježbe, kako je rečeno iz Ministarstva odbrane, nije korišćena bojeva municija. Crna Gora država je članica NATO-a, ali Vojska Crne Gore nema poligon za vježbe i gađanje.

Vlada Crne Gore jednoglasno je 2019. godine donijela odluku da formira vojni poligon na Sinjajevini, uprkos oštrim kritikama dijela javnosti i ekologa. Vlada koja je formirana 2020. nije osposobila poligon na kojem bi se sprovela bojeva gađanja, niti je, međutim, poništila odluku prethodne DPS vlade, da Sinjajevinu koristi za vojni poligon.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ranije je rekao da ne smatra da je Sinjajevina najbolje mjesto za poligon, ali nije ponudio novo rješenje na kojem bi se vojska pripremala za misije.

XS
SM
MD
LG