Linkovi

Crni petak možda najuspešniji u istoriji


Crni petak možda najuspešniji u istoriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Crni petak možda najuspešniji u istoriji

Sezona kupovine u Americi dostiže vrhunac ove nedelje, posle Dana zahvalnosti, koji se danas slavi. Takozvani Crni petak je najvažniji dan za prodajne lance, jer označava početak praznične kupovine i prelaz iz minusa, koji se obeležava crvenom bojom, u plus – koji se obeležava crnom. Ako je suditi na osnovu dobrih prognoza za američku ekonomiju, prodajni lanci bi ove godine mogli da dobiju rani poklon za Božić.

Prema prognozama prodajnih lanaca, skoro 164 miliona Amerikanaca ili oko 70 odsto američke populacije, ići će u kupovinu ovog vikenda, posle Dana zahvalnosti. Ako su prognoze tačne, NationalToday.com - koji prati komercijalne pokazatelje tokom praznika širom sveta, najavljuje da će ovo biti najveći Crni petak do sada.

“Crni petak je ludnica za šoping i očekujemo, pošto je ekonomija u usponu, da bude najuspešniji u istoriji”, kaže Ben Kaplan iz NationalToday.com

U najvećem udruženju prodajnih lanaca kažu da će Amerikanci od sada pa do decembra u proseku potrošiti 967 dolara po osobi. Ana Smit iz Nacionalne federacije trgovinskih lanaca kaže da je to najviše otkad su, pre 15 godina, počeli da skupljaju te podatke.

Nezaposlenost je na najnižem nivou ikad, plate polako rastu iz godine u godinu, tako da, u ovom trenutku, vidimo da su potrošači u boljoj poziciji nego tokom recesije i da su spremni više da troše tokom praznika”.

Trgovci planiraju da iskoriste praznično raspoloženje, pa dodatno snižavaju cene i produžavaju radno vreme. Upućeni kažu da će najbolje ponude biti proizvodi koji se prodaju ispod tržišne vrednosti - da bi privukli kupce u prodavnicu.

“Uglavnom je reč o reklami, jer su količine ograničene. Bilo da kupujete na internetu ili čekate u redu u prodavnici - imajte na umu da postoji mogućnost da kupite željeni proizvod, ali da je mnogo toga samo reklama, koja treba da privuče pažnju”, kaže Kaplan.

A veliko interesovanje za kupovinu tih nerealno jeftinih proizvoda, posebno elektronike, moglo bi da objasni zašto se kupovina na Crni petak nekad pretvori u borilački sport. U porastu je i kupovina na rasprodajama na internetu, koja bi prvi put mogla da pređe 100 milijardi dolara.

“Zato veliki trgovinski lanci, kao što su Volmart i Target, ulažu više u digitalne kapacitete, kako bi izašli u susret željama potrošača”, kaže Smit.

Sve u svemu, očekuje se da potrošači u Americi tokom praznika potroše oko 680 milijardi dolara. Prodavci se nadaju da će većina te sume biti potrošena u narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG