Linkovi

Da li američkoj vladi ponovo preti zatvaranje?


Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, arhivska fotografija (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, arhivska fotografija (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson, otkazao je planirano glasanje o predlogu o privremenom finansiranju vlade, uz obrazloženje da je potrebno više rada na njemu kao bi dobio neophodnu podršku. Ako se ne usvoji za manje od tri nedelje, vladi ponovo preti zatvaranje.

"Nećemo glasati jer i dalje radimo na postizanju konsenzusa u Kongrsu", rekao je Džonson u sredu na Kapitol hilu.

Dodao je da će republikanci tokom vikenda raditi na predlogu koji će dobiti dovoljno glasova da bude usvojen, nakon što je aktuelna verzija - kojoj se protive demokrate i predsednik Džo Bajden - propala. Džonson je aludirao na konsenzus koji treba da postignu republikanci među sobom, o predlogu kojem se demokrate protive.

To se, međutim, do sada pokazalo kao težak posao jer neki tvrdokorni republikanci imaju drugačije insterese od predsedavajućeg, što otežava usvajanje zakona jer republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu od 220 mesta.

Recimo, u februaru nije usvojen predlog za opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost jer je nekoliko republikanaca glasalo protiv, uz demokrate. U julu nije usvojen predlog o finansiranju koji su republikanci napravili, zbog izostanka podrške nekolicine članova Predstavničkog doma.

I to je sada slučaj sa predlogom budžeta za vladu za fiskalnu 2025. godinu koja počinje 1. oktobra, jer nekoliko republikanaca ne želi za to da glasa.

Predlog budžeta uključuje i meru koju pojedini smatraju kontroverznom - da se prilikom registracije birača dostavi dokaz o državljanstvu, što je politički zapaljivo pitanje na koje demokrate reaguju, iako je nelegalno glasanje na federalnim izborima za one koji nisu američki državljani.

Mnogi republikanci podržavaju ovakav predlog, a među njima je i njihov predsednički kandidat Donald Tramp, koji i dalje lažno tvrdi da je 2020. izgubio izbore na prevaru. Republikanci se takođe protive pojedinim predlozima u budžetu.

Džonson je rekao da će republikanski lideri nastaviti da rade na pridobijanju podrške za zakonski predlog.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris odgovorio je Džonsonu da se zalaže za "dvostranački put napred", ali da je njegov kokus neće popustiti pod "MAGA ekstremizmom".

Fisksalna godina za federalnu vladu se završava 30. septembra, kada prestaje i finansiranje mnogih državnih službi. Bez produžetka finansiranja, federalni programi praktično prestaju sa radom, a zaposleni idu na prinudne odmore.

Iako Džonson za sada nema dovoljnu podršku za predlog budžeta, ima još vremena da se Kongres o tome dogovori. Neke demokrate, međutim, kažu da je odlaganje dokaz da republikanci ne mogu da se dogovore i sami usvoje zakone.

Kongres se suočava sa još jednim vrlo važnim rokom - do 1. januara mora da podigne ili produži gornju granicu zaduživanja ili rizikuje da ne isplati više od 35 triliona dolara duga federalne vlade.

XS
SM
MD
LG