Linkovi

Da li je održavanje referenduma na severu dovoljan uslov da EU ukine mere prema Kosovu?


Vjosa Osmani (Foto: REUTERS/Johanna Geron)
Vjosa Osmani (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Vlada Kosova i predsednica Vjosa Osmani saopštili su da posle jučerašnjeg glasanja za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu, Evropska unija treba da ukine mere prema Kosovu, jer tvrde da je završetkom tog procesa ova zemlja ispunila obaveze u cilju deeskalacije situacije.

Vlada Kosova je u saopštenju za javnost izrazila žaljenje zbog slabog odziva na jučerašnjem glasanju i zahvalila „onima koji su iskoristili svoje demokratsko i zakonsko pravo“. Međutim, Vlada navodi da “rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smenom aktuelnih predsednika četiri opštine na severu Kosova.

“Završetkom ovog procesa, bez obzira na rezultat, Republika Kosovo je ispunila svoju obavezu prema građanima i preuzetu odgovornost iz sporazuma sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na severu zemlje. Prema tome, posle jučerašnjeg glasanja, vreme je da nepravedne mere prema Kosovu konačno budu uklonjene”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopšila je da je organizacijom procesa glasanja za smenu gradonačelnika na severu, Kosovo ispunilo sve zahteve EU i da kako je navela nepravedne mere protiv Kosova treba odmah ukinuti.

Međutim novinar Goran Avramović i bivši zamenik ministra obrazovanja Usmen Baldži za Glas Amerike tvrde suprotno, ističući nedostatak deeskalacije na terenu.

Neuspeo referendum na severu Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00

Baldži smatra da organizovanjem referenduma u četiri opštine na severu Kosova Vlada nije, kako je naveo završila domaći zadatak, jer je prema njegovim rečima “dogovor sa evropljanima bio da se deeskalira situacija na terenu”.

“Vlada to nije učinila i moramo to priznati, ali sa aspekta građana, ekonomije, stanovništva Kosova svih zajednica na Kosovu, trebalo bi da Evropska unija ukine mere i da da šansu ljudima, jer zbog tih sankcija Kosovo već duže vreme ekonomski strada. S druge strane, ako je neuspeh građana od strane institucija evroljani se trebaju baviti institucijama, a ne držati pod sankcije jednu zajednicu, narod ili jednu državu ili da mi budemo ta kolateralna šteta pogrešnih politika”, rekao je Baldži za Glas Amerike.

I novinar Goran Avramović smatra da organizovanjem referenduma na severu Kosova, Vlada nije ispunila obaveze kad je deeskalacija situacije u pitanju.

“Ono što se juče desilo je potencijlno moglo da bude uvod u izbore. Dakle, mi do izbora nismo stigli. Evropska unija je od Vlade Kosova tražila organizovanje inkluzivnih izbora. Pa ako mi u procesu koji je prethodio izborima, dakle u opštini Zvečan imamo tačno “nula” izašlih glasača, onda je evidentno da taj proces nije ispoštovan, i kao što sam rekao do izbora uopšte nismo stigli. S druge strane, od Vlade Kosova, odnosno pred Vladu Kosova je postavljen zadatak deeskalacije situacije na terenu, a mi i dalje tamo imamo paljenje automobila, imamo problem sa krijunčarenom robom, odnosno sa robom koja iz Srbije još uvek ne može da uđe na centralno Kosovo i na kraju krajeva na magistralnom putu imamo prpadnike specijalne policije sa dugim cevima. Sve to jasno svedoči da na terenu, zapravo nema deeskalacije i da ni u narednom periodu ne mogu da se isključe sukobi“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Centralna izborna komisija Kosova sopštila je da je inicijativa za smenu gradonačelnika u opštinama na severu Kosova propala pošto na referendumu, nije glasalo potrebnih 50 odsto plus jedan upisan birač.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije juče je glasalo 253 glasača od 46.556 koji su imali pravo glasa.

XS
SM
MD
LG