Linkovi

Kažnjen Mekdonalds u Kentakiju: Desetogodišnjaci radili do ranih jutarnjih sati


Znak Mekdonaldsa u restoranu u centru Pitsburga, 24. april 2017. (Foto: AP/Keith Srakocic)
Znak Mekdonaldsa u restoranu u centru Pitsburga, 24. april 2017. (Foto: AP/Keith Srakocic)

Dva desetogodišnjaka su među 300 dece koja su ilegalno radila u restoranima Mekdonalds, pokazala je istraga Sekretarijata za rad o franšizama u saveznoj državi Kentakiju.

Istražitelji agencije su otkrili da su desetogodišnjaci dobijali malu ili nikakvu platu u Mekdonaldsu u Luivilu, saopštio je Sekretarijat za rad. Restoran u Louivilu bio je među tri franšize Mekdonaldsa koje je sekretarijat kaznio sa ukupno 212 hiljada dolara.

Luivil Bauer Fud LLC, koji upravlja sa 10 restorana Mekdonalds, zaposlio je 24 maloletnika mlađih od 16 godina da rade više sati nego što je legalno dozvoljeno, saopštila je agencija. Među njima su bila dva desetogodišnja deteta koja su ponekad radila do 2 ujutru, ali nisu plaćena.

"Ispod minimalnog uzrasta za zapošljavanje, oni su pripremali i delili narudžbine za hranu, čistili radnju, vodili registar kasu", saopštio je u utorak sekretarijat, dodajući da je "jednom detetu takođe dozvoljeno da upravlja fritezom, što je zabranjeno radnicima ispod 16 godina".

Vlasnik franšize, Šon Bauer, rekao je da su dva desetogodišnjaka, navedena u saopštenju, posetila svog roditelja, noćnog menadžera, i da nisu bili zaposleni.

"Bilo kakav "posao" obavljen je po naređenju i u prisustvu roditelja bez odobrenja menadžmenta ili rukovodstva organizacije", naveo je Bauer u sredu u pripremljenoj izjavi, dodajući da su od tada preispitali politiku posete dece zaposlenih.

Federalni propisi o dečijem radu strogo ograničavaju vrstu posla koji deca mogu da obavljaju i vreme koje mogu da rade.

Istrage u Kentakiju su deo stalnih napora Sekretarijata za rad da se zaustavi zloupotreba dečijeg rada na jugoistoku Amerike.

"Prečesto poslodavci ne poštuju zakone o dečijem radu koji štite mlade radnike", izjavila je zvaničnica sekretarijata Karen Garnet-Kivils. "Ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da 10-godišnje dete radi u kuhinji brze hrane oko toplih roštilja, pećnica i friteza."

Pored toga, "Arčvej Ričvud LLC " iz Valtona i "Luivil Bel Restorant Grup I LLC" iz Luivila omogućili su maloletnicima od 14 do 15 godina da rade duže od dozvoljenog radnog vremena, saopštio je sekretarijat. Dve kompanije nisu komentarisale optužbe.

"Takvi izveštaji su neprihvatljivi, duboko uznemirujući i suprotni visokim očekivanjima koja imamo za ceo Mekdonaldov brend", izjavila je portparolka Mekdonalda SAD, Tifani Bojd. "Mi smo posvećeni tome da osiguramo da naše franšize imaju resurse koji su im potrebni da unaprede bezbedna radna mesta za sve zaposlene i da se pridržavaju svih zakona o radu."

XS
SM
MD
LG