Linkovi

Dobre i loše strane imunoterapije u lečenju raka


Imunoterapija je jedan od najnovijih načina medicine u borbi protiv raka i način da se pokrenu prirodni odbrambeni mehanizmi tela da bi se borilo protiv te bolesti. Šanse za oporavak su velike, čemu u prilog idu i dokumentovani rezultati, ali ova opcija nije namenjena svima.

U vreme kad je došao do Centra za bolesti raka na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu, karcinom kože Denisa Liona mutirao je nekoliko desetina puta.

„Pre nego što sam stigao na Univerzitet u Kaliforniji bio sam u nekoliko većih centara za lečenje raka širom zemlje od kojih većina nije imala rešenje, pošto imam veoma redak oblik karcinoma bazalnih ćelija kože koji zahteva poseban tretman“.

Dva meseca kasnije, pacijentu je konstatovana potpuna remisija, odnosno potpuno odsustvo raka.

U mom slučaju, mesecima nije bilo pokazatelja novih, a svi prethodni tumori su se smanjili ili nestali”.

Lion je jedan od retkih koji je rak pobedio lekovima koji se nazivaju inhibitori kontrolnih tačaka, koji koriste imunološki sistem organizma za borbu protiv raka.

"Osnovna ideja većine pristupa u imunoterapiji je pronalaženje načina reaktiviranja imunog sistema za borbu sa karcinomom“, objašnjava Razel Kurcrok sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Inhibitori kontrolnih tačaka otkrivaju ćelije raka koje mogu da se sakriju od antitela, takozvanih TE ćelija.

“Pošto tumor konstantno pronalazi način da neutralizuje imunološki sistem, uloga inhibitora je da to spreči”, ističe Kurcrok.

Kada TE ćelije registruju ćelije raka, mogu da ih napadnu. Međutim, to nije slučaj kod svakog pacijenta.

„U proteklih 6-7 godina, sve češćom kliničkom upotrebom ovog leka uspeli smo da ostvarimo pozitivne rezultate kod nekih pacijenata. Naglašavam nekih pacijenata, jer na žalost, samo mali broj pacijanata reaguje na imunoterapiju”, naglašava Len Lihtenfeld iz američkog Udruženja za borbu protiv raka.

Lekovi su skupi i izazivaju sporedne efekte, koje ponekad podstiču nekontrolisani rast raka ili štetnost TE ćelija po zdrave organizme u telu.

“Pošto otklanjate prepreke koje je doneo rak, ne znači da to neće stvoriti neke dodatne probleme”, upozorava Lihtenfeld.

Lekari Univerziteta u Kaliforniji kreirali su genetsku mapu različitih oblika raka koja će dalje pomoći u pronalaženju adekvatne primene imunoterapije. To bi moglo da omogući stvaranje ciljanih lekova za određene kancere.

XS
SM
MD
LG