Linkovi

Preminula Amalija Knavs, tašta Donalda Trampa


Amalija Knavs, majka Melanije Tramp, fotografija iz Njujorka 2018. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Amalija Knavs, majka Melanije Tramp, fotografija iz Njujorka 2018. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Amalija Knavs, majka bivše prve dame Sjedinjenih Država, Melanije Tramp preminula je u utorak.

„Sa dubokom tugom objavljujem smrt moje voljene majke Amalije“, napisala je Melanija Tramp na Eksu. „Amalija Knavs je bila snažna žena koja se uvek nosila sa gracioznošću, toplinom i dostojanstvom. Bila je u potpunosti posvećena svom mužu, ćerkama, unuku i zetu. Nedostajaće nam i nastavićemo da poštujemo i volimo njeno nasleđe“.

Donald Tramp je na proslavi Nove godine na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi rekao da je njegova tašta "veoma bolesna" i da je njegova supruga bila sa njom u bolnici u Majamiju.

"Teška je, veoma teška", rekao je on o situaciji.

Donald i Melanija Trampa u šetnji sa Amalijom Knavs i sinom Baronom, jun 2018. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Donald i Melanija Trampa u šetnji sa Amalijom Knavs i sinom Baronom, jun 2018. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Tokom Trampovog predsedničkog mandata, majka prve dame živela je u Njujorku zajedno sa suprugom Viktorom Knavsom, a povremeno se pojavljivala i u Beloj kući. Amalija Knavs bila je na ceremoniji 2018. na kojoj je prva dama predstavila kampanju „Budi najbolji“ kako bi pomogla deci.

„Ovo je veoma tužna noć za celu porodicu Tramp!!!“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth. "Melanijina sjajna i prelepa majka, Amalija, upravo je otišla na prelepo mesto na nebu. Bila je neverovatna žena i nedostajaće joj neopisivo!"

Melanija Tramp je sponzorisala imigraciju svojih roditelja u Sjedinjene Države, a oni su položili zakletvu da postanu građani u zgradi suda u Njujorku 2018, dok je Tramp bio predsednik. Slovenački imigranti, bivši prodavac automobila i radnica u tekstilnoj fabrici, imali su dozvolu za stalni boravak u SAD.

Njihov advokat je tada rekao da su sami podneli zahtev za državljanstvo i da nisu imali nikakav poseban tretman.

Porodica Knavs živela je u ruralnom industrijskom gradu Sevnici u Sloveniji koja je tada bila deo socijalističke Jugoslavije.

Melanija Knavs je srednju školu je pohađala u slovenačkoj prestonici Ljubljani, a kada je počela da se bavi manekenstvom promenila je ime u Melanija Knaus.

Ona se nastanila u Njujorku 1996. i upoznala Trampa dve godine kasnije. Venčali su se 2005. godine.

XS
SM
MD
LG