Linkovi

Haker iz Severne Koreje optužen za rensomver napade na američke bolnice


Osumnjičeni severnokorejski haker Rim Jong Hjok na posteru FBI (fbi.gov)
Osumnjičeni severnokorejski haker Rim Jong Hjok na posteru FBI (fbi.gov)

Muškarac za koga vlasti navode da je radio za jednu od severnokorejskih vojno-obaveštajnih agencija optužen je zbog navodne umešanosti u zaveru da se hakuju sistemi američkih bolnica, saopštili su federalni tužioci u četvrtak.

Porota u Kanzas Sitiju podigla je optužnicu protiv Rim Jong Hjoka za pranje novca stečenog sajber ucenama, i upotrebu tog novca da finansira druge sajber napade na vojne, tehnološke i vladine entitete širom sveta. Hakovanje američkih bolnica i drugih zdravstvenih ustanova poremetilo je lečenje pacijenata, navode zvaničnici.

Bolnice i škole na meti rensomver hakera
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

"Dok Severna Koreja koristi tu vrstu sajber kriminala da zaobilazi međunarodne sankcije i finansira svoje političke i vojne ambicije, ti činovi imali su direktan uticaj na građane Kanzasa", rekao je Stiven Sajrus, agent Federalnog istražnog biroa koji radi u Kanzas Sitiju.

U sudskim dokumentima koji su dostupni na internetu ne navodi se ime Hjokovog advokata.

Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe kažu da se napad na jednu bolnicu u Kanzasu, čije ime nije objavljeno, dogodio u maju 2021. kada su hakeri zaključali servere i fajlove medicinskog centra. Bolnica je platila oko 100.000 dolara u bitkoin valuti da povrati svoje podatke.

Sekretarijat navodi da je taj novac sada vraćen bolnici, kao i isplata jedne zdravstvene kompanije iz Kolorada, koja je bila pogođena istom varijantom rensomvera.

Sekretarijat za pravosuđe je proteklih godina pokrenuo više krivičnih postupaka koji se odnose na hakere iz Severne Koreje, navodeći da je motiv često bio - želja za profitom, zbog čega se te aktivnosti razlikuju od aktivnosti hakera iz Rusije i Kine.

Godine 2021, na primer, Sekretarijat za pravosuđe je optužio troje severnokorejskih programera za niz globalnih slučajeva hakovanja, uključujući destruktivni napad na američki filmski studio, i pokušaj krađe i iznuđivanja više od 1,3 milijardi dolara od banaka i kompanija.

Istražitelji kažu da je Hjok član Andarijel jedinice severnokorejskog Generalnog biroa za obaveštajna pitanja - vojne obaveštajne agencije. Hjok je navodno planirao da iskoristi softver za rensomver da bi sprovodio sajber-špijunske upade u kompjuterske sisteme američkih bolnica i drugih vladinih i tehnoloških institucija u Južnoj Koreji i Kini.

XS
SM
MD
LG