Linkovi

Abazović u Prištini: Politički procesi neće promijeniti odnos Crne Gore prema Kosovu


"Odnosi Crne Gore i Kosova za primer"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

"Odnosi Crne Gore i Kosova za primer"

Premijeri Kosova i Crne Gore Aljbin Kurti i Dritan Abazović potpisali su u petak u Prištini Sporazum o vazdušnom saobraćaju. Ovaj sporazum će omogućiti kraće vreme putovanja i sniziti cenu karata za putnike. Abazović je na Kosovo stigao u četvrtak sa još tri ministra u Vladi Crne Gore.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu rekao je da su odnosi Kosova i Crne Gore za primer i da u Prištinu dolazi sa porukom mira, pomirenja i partnerstva. Naveo je da je u Crnoj Gori došlo do određenih političkih procesa, ali da to neće promeniti odnos Crne Gore prema Kosovu.

“Vi možete da računate na podršku Crne Gore kad su u pitanju međunarodne aktivnosti Republike Kosova u budućnosti. Mi smo više nego spremni da vas podržimo u skladu sa našim mogućnostima i kapacitetima”.

Abazović je naveo da je sa kosovskim premijerom najviše razgovarao o daljim važnim koracima koji će produbiti ekonomsku i bilateralnu saradnju. On je naveo da je potpisani Sporazum o vazdužnom saobraćaju veoma značajan.

“Uspeli smo da potpišemo jako značajan dokument, a to je da omogućimo slobodno kretanje, odnosno slobodno nebo iznad Kosova i Crne Gore. Na taj način mislim da će benefit imati svi putnici u avio saobraćaju, i građani Kosova i građani Crne Gore, ali i turisti koji dolaze u jednu ili drugu zemlju, a koji su do sada morali da idu nekim drugm rutama”, naveo je Abazović.

I premijer Kosova je potpisivanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju ocenio kao “važan i neophodan korak” za unapređenje vazdušnog prostora između Kisova i Crne Gore.

“Sporazum koji smo danas potpisali pruža nove mogućnosti civilne avijacije i skraćenje vazdušnih puteva i vreme leta za 15 minuta. Na primer jedna vazdušna kompanija koje je letela četiri puta dnevno sa ovim sporazumom će lakše moći da doda još jedan let. Korisno iz ovog sporazuma je i to što će se smanjiti emitovanje štetnih gasova, smanjiće se cene letova, odnosno karata za putnike. Do sada postojeći ulazni i izlazni koridori između Crne Gore i Kosova su se koristili samo za vojne NATO letove, a komercijalni letovi se nisu mogli realizovati”, rekao je Kurti.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu je istakao da Kosovo u Crnoj Gori ima iskrenog prijatelja i partnera i pozvao građane Kosova da letuju tamo gde kako je kazao tradicinalno dolaze sa porukom da su “i više nego dobrodošli”.

“Prošla, 2022. godina u relaciji između ove dve države je bila izuzetno uspešna. Ja mislim da će 2023. da bude rekordna što se tiče turitičke privrede Crne Gore. Koristim priliku da sve građane Kosova pozovem da svoje letnje odmore provedu tamo gde tradicionalno dolaze i da znaju da su više nego dobrodošli u svim gradovima Crne Gore, ne samo u Ulcinju gde ih ima najviše nego u svim gradovima“, rekao je Abazović.

Premijer Kosova rekao je da su u fokusu razgovora sa premijerom Crne Gore bili i dobrosusedski odnosi, kao i trenutna i buduća saradnja u oblasti ekonomije i međunarodnih odnosa. Kurti je naveo da je poslednjih godina izvoz sa Kosova u Crnu Goru povećan za 55 odsto.

Susret predsjednika Crne Gore i Kosova u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

Tokom 2022. godine preko pola miliona građana je registrovano na ulazu i izlazu na graničnim prelazima sa Crnom Gorom, naravno ne računajući ulazak preko Albanije. Razgovarali smo o međuregionalnoj saradnji, približavanju građana i ubrzavanju integracija u Evropsku uniju. Raduje nas činjenica da je Crna Gora ratifikovala tri sporazuma mobilnosti na tržištu regionalne saradnje – pravila Evropske unije, unapređenje vladavine prava i osnažvinje evroatlanske alijanse su stav Republike Kosova”, rekao je Kurti.

Nakon obraćanja premijera Kosova i Crne Gore novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Pored Abazovića u delegaciji Crne Gore su i tri crnogorska ministra - Goran Đurović ministar ekonomskog razvoja i turizma, Fatmir Đekaj ministar ljudskih i manjinskih prava i Maraš Dukaj ministar javne administracije Crne Gore.

Zvaničnici Vlade Crne Gore razgovarali su u Prištini i sa predstavnicima Alijanse za biznis Kosova, na čiji poziv su i došli u trodnevnu posetu Kosovu.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama uručio je Dritanu Abazoviću „Ključ Prištine“, a prema pisanju pojedinih medija predviđeno je da crnogorska delegacija obiđe i Pećku Patrijaršiju.

XS
SM
MD
LG