Linkovi

Sukob policije i demonstranata u Parizu posle pucnjave kod kurdskog centra


Predstavnik kurdske zajednice u Parizu stoji na vrhu automobila za vreme protesta blizu pucnjave u kojoj su ubijene tri osobe, 23. decembra 2022.
Predstavnik kurdske zajednice u Parizu stoji na vrhu automobila za vreme protesta blizu pucnjave u kojoj su ubijene tri osobe, 23. decembra 2022.

PARIZ - Tri osobe su ubijene, a tri ranjene u pucnjavi blizu kurdskog kulturnog centra u Parizu. Policija je uhapsila 69-godišnjeg muškaraca a iz kancelarije tužilaštva u Parizu saopšteno je da je on nedavno pušten iz zatvora u kome je bio zbog napada na jedan migrantski kamp prošle godine. Istražitelji razmatraju da li je rasizam bio motiv za pucnjavu.

"Meta napada su bili Kurdi", kazao je Žan-Golan Eliberg, umetnik koji radi u kurdskom centru.

Nekoliko sati posle napada, izbili su neredi u prometnoj četvrti gde se dogodila pucnjava. Članovi kurdske zajednice skandirali su slogane protiv turske vlade, a policija je ispalila suzavac da rastera masu.

Pariska policija saopštila je pozvala građane da se drže podalje od te oblasti.

Načelnica arondismana Aleksandra Kordebard rekla je da je incident "užasna drama" i da su dvoje ranjenih zadobili povrede opasne po život.

Francuski predsednik Emanuel Makron napisao je na Tviteru da su "Francuski Kurdi bili meta užasnog napada u srcu Pariza." Izrazio je saučešće porodicama žrtava i zahvalio snagama bezbednosti na hrabrosti i pribranosti.

XS
SM
MD
LG