Linkovi

Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Džo Bajden preuzeo dužnost američkog predsednika

Polaganjem zakletve, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu Džozef Bajden je postao 46. predsednik SAD. Ceremonija inauguracije ove godine se održava u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Džozef Bajden postao je 46. predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država u sredu, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu. Ceremonija inauguracije se ove godine održava u uslovima globalne pandemije koronavirusa i pod do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Usled primene antipandemijskih mera - broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više desetina, pa i stotina hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bezbednosne mere koje prate inauguraciju drastično su pojačane posle upada dela pristalica sada već bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks na Kapitol hilu, pre dve nedelje. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsedničke dužnosti pre kraja mandata, pod optužbom da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Tramp, koga sada očekuje suđenje u Senatu, nije prisustvovao inauguraciji Džoa Bajdena. On je prvi predsednik u poslednjih više od 150 godina, koji nije prisustvovao polaganju zakletve svog naslednika.

"Nema vremena za gubljenje u borbi sa krizom sa kojom se suočavamo", prva je poruka na društvenoj mreži Tviter Džozefa Bajdena sa predsedničkog naloga @potus.

"Zato odmah odlazim u Ovalni kabinet kako bih počeo sa radom i doprrineo olakšanju američkim porodicama", naveo je u objavi Bajden.

Keti Kreninger objavila je da je podnela ostavku na funkciju direktorke Američkog biroa za finansijsku zaštitu potrošača na, kako je ukazala, zahtev administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Ponosna sam na sve ono što smo učinili za potrošače. Bila je čast predvoditi agenciju u vremenima punih izazova”, poručila je Kreninger u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Papa Franja, Foto: Reuters
Papa Franja, Foto: Reuters

Poglavar Katoličke crkce papa Franja, poručio je nakon polaganja zakletve američkog predsednika Džozefa Bajdena, da je svoje molitve usmerio ka njegovim naporima za ostvarivanje pomirenja u Sjedinjenim Državama i među narodima svijeta.

Papa Franja je rekao da se nada da Bajden raditi na uspostavljanju društva koje će karakterisati, kako se izrazio, istinska pravda, slobode, poštovanje prava i dostojanstva svake osobe.

"Posebno siromašnih, ranjivih osoba i onih čiji se glas ne čuje", poručio je papa Franja.

Polaganje zakletve američkog predsednika - na balkonu Kapitol hila.

Američki predsednik položio zakletvu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG