Linkovi

Tužioci u Džordžiji: Suđenje Trampu 4 mjeseca, planirano više od 150 svjedoka


Zamjenik okružnog tužioca Vil Vuten iznosi argumente u Višem sudu okruga Fulton (Foto: Jason Getz/Pool via REUTERS)
Zamjenik okružnog tužioca Vil Vuten iznosi argumente u Višem sudu okruga Fulton (Foto: Jason Getz/Pool via REUTERS)

Sudija u Džordžiji, koji vodi slučaj pokrenut protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa i još 18 optuženih zbog navodnog podrivanja izbora u toj američkoj državi, u srijedu je odbacio zahtjev dvoje optuženih da im bude suđeno odvojeno. Sudija Višeg suda okruga Fulton Skot Mekafi naveo je da će se advokatima Kenetu Česebrou i Sindi Pauel suditi zajedno narednog mjeseca.

S obzirom na to da su njihovi advokati podnijeli zahtjev za brzo suđenje, sudija je naveo da će suđenje početi 23. oktobra, ali je bio skeptičan u pogledu argumenata tužilaca da bi tako brzo moglo biti suđeno svim optuženima zajedno.

Tužioci su na sudskom ročištu procijenili da će suđenje trajati četiri mjeseca i naveli da planiraju da pozovu više od 150 svjedoka. Ročište je prenošeno uživo na televiziji i Jutjub kanalu sudije, što je znatno drugačije od ostala tri krivična slučaja protiv Trampa, gdje kamere nisu bile dozvoljene u sudnicama.

Specijalni tužilac Nejtan Vejd, koji je dao procjenu od četiri mjeseca, rekao je da to ne obuhvata izbor porotnika i dodao da bi na tajming mogla da utiče odluka optuženih o tome da li će svjedočiti. Međutim, naglasio je da očekuje da će suđenje trajati toliko dugo bez obzira na to koliko optuženih bude obuhvatalo, tvrdeći da će - imajući u vidu da je slučaj pokrenut u okviru državnog zakona protiv reketiranja - tužioci dokazivati postojanje zavjere protiv svakog optuženog.

Glavna tužiteljka Fani Vilis, koja je prošlog mjeseca objavila podizanje optužnice od 41 tačke, rekla je da želi da se svima optuženima sudi zajedno.

Međutim, neki od optuženih su već tražili ubrzanje procesa, pokušavajući da svoj slučaj razdvoje od drugih, dok drugi pak pokušavaju da suđenje prebace u federalni sud. Svi su se izjasnili da nisu krivi.

Sudija je tužiocima dao rok do utorka da podnesu argumente o tome da li žele da 23. oktobra počne suđenje za dvoje optuženih - Česebroa i Pauel - ili svih 19, među kojima je i Tramp.

Trampovi advokati tražili su da bivšem predsjedniku, ranom favoritu za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke, bude suđeno odvojeno od svih onih koji traže brzo suđenje.

Glavna tužiteljka okruga Fulton optužila je Trampa za 13 krivičnih djela, među kojima je i reketiranje, zbog vršenja pritiska na zvaničnike Džordžije da promijene rezultat izbora u njegovu korist, i zbog navodnog imenovanja lažnih elektora da bi se podrila formalna potvrda pobjede Džoa Bajdena u Kongresu.

Tramp se 24. avgusta predao u zatvoru okruga Fulton, iz kojeg je brzo pušten uz kauciju od 200.000. Takođe je ušao u istoriju kao prvi bivši predsjednik sa policijskom fotografijom.

XS
SM
MD
LG