Linkovi

Bajdenova administracija izdvojila 1,4 milijardi dolara za unapređenje železnice


ARHIVA - Amtrak voz prolazi kroz Filadelfiju (Foto: AP/Matt Rourke)
ARHIVA - Amtrak voz prolazi kroz Filadelfiju (Foto: AP/Matt Rourke)

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštila je u ponedeljak da je izdvojila više od 1,4 milijarde dolara za projekte koji poboljšavaju bezbednost železnice i povećavaju njen kapacitet, a veliki deo novca dolazi iz zakona o infrastrukturi iz 2021.

„Ovi projekti će učiniti američku železnicu bezbednijom, pouzdanijom i otpornijom, pružajući opipljive koristi desetinama zajednica u kojima se nalaze železnice i ojačaće lanac snabdevanja za celu zemlju“, naveo je u saopštenju Pit Butidžidž.

Tim novcem se finansira 70 projekata u 35 država i Vašingtonu. Bezbednost železnica postala je ključna briga širom zemlje otkako je voz sa opasnim hemikalijama iskočio iz šina i zapalio se u mestu Istočna Palestina u Ohaju, u februaru ove godine.

Predsednik Bajden naložio je saveznim agencijama da za nesreću pozovu na odgovornost operatera voza, kompaniju "Norfolk Southern", ali je paket predloženih reformi bezbednosti železnice “zapeo” u Senatu, gde zakon još čeka na glasanje.

Bela kuća takođe tvrdi da bi moguće zatvaranje vlade zbog poteza republikanaca u Predstavničkom domu ugrozilo bezbednost na železnici.

Projekti obuhvataju nadogradnju koloseka i popravke mostova, poboljšanje povezanosti između železnica i pravljenja ruta manje osetljivih na ekstremne vremenske uslove.

Među projektima je onaj vredan 178,4 miliona dolara za obnavljanje putničkih linija u delovima Alabame, Luizijane i Misisipija duž Meksičkog zaliva, prvi put od uragana Katrina 2005.

„Ovo je značajna prekretnica, koja predstavlja godine predanih napora da se ponovo povežu naše zajednice posle razornog uragana Katrina“, rekao je republikanski senator iz države Misisipi Rodžer Viker.

„Obnavljanje putničkih železničkih usluga stvoriće radna mesta, poboljšati kvalitet života i ponuditi zgodnu opciju putovanja za turiste, doprinoseći ekonomskom rastu i vitalnosti našeg regiona”.

Poslednji besplatni voz za ukrajinske izbeglice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Ova sredstva bi trebalo da omoguće obnavljanje putničkih usluga na obali Meksičkog zaliva pošto je Nacionalna železnička kompanija "Amtrak" prošle godine postigla sporazum sa kompanijama "CSKS" i "Norfolk Southern" prugama da se omogući putničkim vozovima da nastave da koriste pruge koje su u vlasništvu teretnih železnica.

„Borimo se da putničke vozove vratimo na obalu Meksičkog zaliva otkako ih je uragan Katrina izbacio iz mreže. To putovanje bilo je ispunjeno preprekama i frustracijama, ali i trenucima radosti, gde su lokalni i nacionalni predstavnici mogli da se okupe oko vizije povezanijeg regiona“, rekao je Džim Metjus, predsednik i izvršni direktor Udruženja putnika železnice.

Prema planu, oko 72,8 miliona dolara opredeljeno je za rekonstrukciju pruge "Palous River & Coulee Citi" i prateće infrastrukture u državi Vašington, kako bi mogli da saobraćaju moderni vagoni.

Projekat u Kentakiju će dobiti 29,5 miliona dolara za poboljšanje 450 kilometara pruge "Paducah & Louisville" i druge infrastrukture.

U Tenesi će stići pomoć od 23,7 miliona dolara za nadogradnju oko 42 mosta na 10 različitih pruga kratkih linija.

XS
SM
MD
LG