Linkovi

Elizabet Voren podržala Bajdena


Džozef Bajden i Elizabet Voren u debati na televiziji ABC, 7. februar 2020. (Foto: AP/Charles Krupa)
Džozef Bajden i Elizabet Voren u debati na televiziji ABC, 7. februar 2020. (Foto: AP/Charles Krupa)

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren podržala je Džozefa Bajdena, poslednja u nizu nekadašnjih rivala u trci za predsedničku nominaciju, u cilju da se obezbedi jedinstveni nastup protiv Donalda Trampa na novembarskim izborima.

"Džo Bajden je skoro ceo život proveo u državnoj službi. On zna da vlada treba da ima integritet, kompetentnost i srca da spase živote i egzistenciju. Ne možemo da dozvolimo da Donald Tramp nastavi da ugrožava živote i egzistenciju svakog Amerikanca", rekla je Voren u video izjavi.

Pojedine pristalice Elizabet Voren napominju da je nekoliko dana pre podrške, Bajden prihvatio neke od njenih planova za borbu protiv koronavirusa, uključujući pozive da se obustavi naplata studentskog kredita i prošire socijalne olakšice. Takođe je preneo i plan koji je Vorenova promovisala kao kandidatkinja da se preispita sistem bankrota u Americi.

U video izjavi, Voren je takođe priznala da je sa Bajdenom ponekad imala komplikovan odnos. Nisu se slagali 2005, kada je Bajden bio senator u Delaveru, a Voren profesorka na Harvardu i ekspert za bankrot. Tokom saslušanja u Kongresu o zakonu o banktrotu, Bajden se kao potpredsednik setio kada je Voren polagala zakletvu osam godina ranije.

"Džo Bajden je bio tamo kada sam ja postala senatorka. I rekao mi je: "Napravila si mi pakao! Ali radićeš svoj posao odlično!", navela je Voren u video izjavi.

Senatorka iz Masačusetsa nakratko je bila u prvim redovima trke u štabu demokrata za nominaciju za Belu kuću, ali je prekinula kampanju prošlog meseca nakon razočarenja posle Super utorka, kada je u svojoj saveznoj državi završila na trećem mestu. Tada nije dala podršku ni Bajdenu, ni Berniju Sandersu, ali se sve to promenilo i narednim sedmicama, pogotovo što se kampanja izmenila zbog koronavirusa.

XS
SM
MD
LG