Linkovi

Dvoje djece ubijeno u napadu nožem u Engleskoj, uhapšen 17-godišnjak


Policija i forezinčari na mjestu napada u Sautportu, u Engleskoj, (Foto: Darren Staples / AFP)
Policija i forezinčari na mjestu napada u Sautportu, u Engleskoj, (Foto: Darren Staples / AFP)

Dvoje djece ubijeno je u napadu nožem na sjeverozapadu Engleske, saopšteno je u ponedeljak iz policije. Devetoro djece je povrijeđeno, od kojih je šestoro u kritičnom stanju. Teško su ranjene i dvije odrasle osobe, prenosi agencija Rojters.

Policija je saopštila je da je uhapsila 17-godišnjeg muškarca, osumnjičenog za ubistvo i pokušaj ubistva, i da je oduzela nož. Motiv napada još nije poznat, ali se za sada ne tretira kao terorizam, i nema drugih osumnjičenih.

Policajci su, kako je saopšteno, pozvani da reaguju u Sautportu, primorskom gradu sa oko 100.000 stanovnika blizu Liverpula. Napad se dogodio tokom jedne radionice za ples i jogu, za djecu uzrasta 6 do 11. godina.

Šefica lokalne policije Serena Kenedi saopštila je da se vjeruje da su odrasle osobe povrijeđene dok su pokušavale da zaštite djecu. Dodala je da su hitne službe na licu mjesta pronašle "više osoba, među njima mnogo djece, koje su bila mete okrutnog napada i imale ozbiljne povrede".

Osumnjičeni, koji nije identifikovan, živio je u selu udaljenom oko 8 kilometara od mjesta napada, saopšteno je iz policije, prenosi AP.

Britanski premijer Kir Starmer nazvao je incident "užasnim i veoma šokantnim".

Kolin Peri, vlasnik jedne lokalne radnje koji je pozvao policiju, rekao je za medije da vjeruje da je nekoliko "djevojčica" izbodeno nožem. Ber Varatan, vlasnik obližnje radnje, rekao je da je vidio kako iz zgrade bježi od 7 do 10 okrvavljene djece.

"Izbodeni su ovdje, ovdje, svugdje", rekao je Varatan pokazujući na vrat, leđa i grudi. "Imali su oko 10 godina. Jedno dijete je bilo ozbiljno povrijeđeno".

Rajan Karni, koji sa majkom živi u ulici gdje se dogodio napad, rekao je da je njegova majka vidjela kako pripadnici hitne pomoći nose djecu "prekrivenu krvlju" i da je vidjela da su na leđima imala rane od noža".

Najgori napad na djecu u Britaniji dogodio se 1996. godine, kada je 43-godišnji Tomas Hamilton ubio 16 djece predškolskog uzrasta i njihovog nastavnika u Škotskoj. U Britaniji je posle toga zabranjeno privatno vlasništvo nad gotovo svim pištoljima.

XS
SM
MD
LG