Linkovi

EP izglasao mere protiv Mađarske zbog Orbanove politike


Premijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban

Evropski parlament izglasao je u sredu kaznene mere protiv Mađarske zbog kršenja pravila Evropske unije o demokratiji, ljudskim pravima i korupciji.

Kako ocenjuje agencija Rojters, reč je o potezu bez presedana, koji će izolovati premijera Mađarske Viktora Orbana od moćnih saveznika.

Sa 448 glasova za i 197 protiv prvi put je aktiviran Član 7, što bi teoretski moglo dovesti do oduzimanja prava glasa u Savetu EU.

Međutim, male su šanse da će Mađarska na kraju biti kažnjena, s obzirom na da odluku Evropskog parlamenta treba da potvrde sve članice Unije, a očekuje se da će je Poljska blokirati.

Od dolaska na vlast 2010. godine, Orban je iskoristio parlamentarnu većinu da bi vršio pritisak na sudove, medije i nevladine organizacije čime se , prema oceni njegovih protivnika, krše pravila EU.

Takođe je predvodio otpor protiv nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih koji su se zalagali da Evropa prihvati više izbeglica.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto ocenio je da je odluka Evropskog parlamenta "sitničava osveta" pro-imigrantskih političara protiv Mađarske.

"Odluka je doneta prevarom i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o EU", naglasio je Sijarto.

XS
SM
MD
LG