Linkovi

EU: Napadi na novinare se ne dešavaju samo "tamo negde"


Istražitelji na mestu eksplozije automobila u kojoj je na Malti poginula novinarka Dafne Karuana Galicija, 16. oktobar 2017.
Istražitelji na mestu eksplozije automobila u kojoj je na Malti poginula novinarka Dafne Karuana Galicija, 16. oktobar 2017.

Zaustaviti nekažnjavanje zločina protiv novinara, pozivaju brojne organizacije za promociju demokratije i slobode riječi, posebno na današnji dan, koji se medjunarodno obilježava, dok represija slobodne misli, zastrašivanje, prijetnje i napadi na novinare nastavljaju da se dešavaju širom globusa. Nije izuzetak ni EU, gdje tvrde da koriste sve raspoložive moći kako bi osigurali slobodu medija, a zločine protiv novinara sankcionisali.

Od Sirije do Rusije ili Azerbejdžana, gdje u prosjeku devet od deset slučajeva napada na novinare ostaje nerasvjetljeno, EU uporno ukazuje da nezavisno i slobodno novinarstvo i mediji su osnova pluralističke demokratije, orudje kojim se vlade čine odgovornim za korake koje poduzimaju.

Medjutim, zločini protiv novinara se ne dogadjaju samo "tamo negdje"- posljednji takav slučaj je ubistvo istraživačke novinarke na Malti Dafni Karuana Galicija, koja je imala aktivnu ulogu u otkrivanju brojnih skandala i slučajeva korupcije, medju ostalim i "panamskih papira". U Briselu na vijest o njenom ubistvu organizuju minut šutnje, paljenje svijeća i izdaju saopštenje.

"Predsjednik Junker i EK osudjuju ovaj napad na najoštriji način. Prava novinara da istražuju, postavljaju neugodna pitanja i izvještavaju je u srcu naših vrijednosti i moraju biti uvijek zagarantovana. Vjerujemo da će pravda biti zadovoljena, iako to neće biti dovoljno da se ispravi učinjeno", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Skinas.

Za sada, i samo na dan kada je ubijena novinarka, gorjele su svijeće. Evropska novinarske federacija upravo danas ukazuje da prijetnje smrću stižu novinarki hrvatske državne televizije, Maji Sever, dok udruženje novinara te zemlje skreće pažnju da su u posljednje četiri godine zabilježili gotovo 40 slučajeva prijetnji i napada na novinare. Veća sloboda medija i stvaranje kllme u kojoj novinari neće raditi u strahu i pod presijom za rečeno, redovni su apeli koje iz EU upućuju svim zapadno balkanskim državama, a Turskoj posebno.

"U dijalogu sa Turskom insistiramo na najvišim demokratskim standardima, standardima na koje se Turska obavezala kao kandidatska zemlja i članica Svajeta Evrope", istakao je evropski komesar za proces proširenja Johanes Han.

EU će nastaviti da koristi sva sredstva spoljne politike i finansijske instrumente kako bi poboljšala kvalitet novinarstva, pristup informacijama i slobodu govora, rekla je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini povodom današnjeg dana.

Sve prijetnje, napadi i ubistva novinara se moraju hitno istražiti i kazniti počinitelji. Nekažnjavanje tih zločina je udarac demokratiji, osnovnim ljudskim
pravima, slobodi govora, kaže Mogerini. Do tada, nažalost, novinari će izvještavati o najčešće nekažnjenim napadima na svoje kolege.

XS
SM
MD
LG