Linkovi

Holandski Tramp, ljubitelj mačaka i čovek koji je vređao Marokance: Ko je Gert Vilders?


Gert Vilders, lider Partije slobode (PVV), razgovara sa novinarima nakon glasanja u Hagu, Holandija, 22. novembra 2023.
Gert Vilders, lider Partije slobode (PVV), razgovara sa novinarima nakon glasanja u Hagu, Holandija, 22. novembra 2023.

Zvali su ga holandskim Donaldom Trampom.

Islamski ekstremisti su mu nebrojeno puta pretili smrću, bio je osuđen za uvredu Marokanaca, a Britanija mu je jednom zabranila ulazak u zemlju. Sada je Gert Vilders odneo veliku pobedu na holandskim parlamentarnim izborima i na pol-poziciji je da formira sledeću vladajuću koaliciju i možda postane sledeći premijer Holandije.

Preliminarni rezultati su izgleda iznenadili čak i 60-godišnjeg političkog veterana Vildersa. U prvoj reakciji, objavljenoj u video snimku na platformi Eks, raširio je ruke, stavio lice u šake i rekao jednostavno "35!" - broj poslaničkih mandata, koliko će verovatno dobiti njegova Partija slobode, ili PVV, u donjem domu parlamenta sa 150 mesta.

Vilders je svojim “zapaljivim” izjavama dugo bio jedan od najpoznatijih holandskih poslanika u zemlji i inostranstvu. Zbog njegove populističke politike i ofarbane plave kose poredili su ga sa Trampom.

Ali, za razliku od Trampa, činilo se da mu je suđeno da život provede u političkoj opoziciji.

Jedini put kada se Vilders približio vlasti bilo je kada je podržao prvu koaliciju koju je formirao premijer Mark Rute 2010. Ali Vilders se nije formalno pridružio manjinskoj vladi i srušio ju je posle samo 18 meseci na funkciji u sporu o merama štednje. Od tada, glavne stranke su ga izbegavale.

Sada to više ne mogu.

„PVV želi da, sa fantastične pozicije, 35. mesta koje više ne može da ignoriše nijedna stranka, sarađuje sa drugim partijama“, rekao je pristalicama na izbornoj proslavi u malom baru u radničkom predgrađu Haga. Ostaje da se vidi da li može da sastavi stabilnu koaliciju sa bivšim političkim neprijateljima.

Osim što je otuđila od ostalih političara, njegova vatrena anti-islamska retorika ga je takođe učinila metom ekstremista i dovela do toga da godinama živi pod danonoćnom zaštitom. Na sudu se pojavio kao žrtva pretnji smrću, zaklevši se da nikada neće biti ućutkan.

Na glasanju u sredu u Haškoj gradskoj kući, Vildersa su pratili krupni telohranitelji koji su detaljno pregledali prostor u potrazi za mogućim pretnjama. Selio se iz jedne sigurne kuće u drugu skoro dve decenije.

Britanska vlada je 2009. odbila da mu dozvoli da poseti zemlju, rekavši da predstavlja pretnju „harmoniji zajednice, a time i javnoj bezbednosti“. Vildersa je u Britaniju pozvao član gornjeg doma parlamenta, Doma lordova, da prikaže svoj 15-minutni film „Fitna“, koji kritikuje Kuran kao „fašističku knjigu“. Film je izazvao nasilne proteste širom muslimanskog sveta 2008. zbog povezivanja stihova iz Kur'ana sa snimcima terorističkih napada.

Da bi se ovoga puta dodvorio mejnstrim glasačima, Vilders je ublažio anti-islamsku retoriku i nastojao da se manje usredsređuje na ono što on naziva „deislamizacijom“ Holandije, a više na rešavanje gorućih pitanja kao što su nestašica stanova, povećanje troškova života i pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti.

Njegova predizborna platforma ipak poziva na referendum o izlasku Holandije iz Evropske unije, „zaustavljanje azila“ i „nema islamskih škola, Kurana i džamija“, iako je u sredu uveče obećao da neće kršiti holandske zakone ili ustav zemlje koji garantuje slobodu religija i izraz.

Vilders će kasnije ove godine postati poslanik sa najdužim stažom u holandskom parlamentu. Bio je član Predstavničkog doma od 1998, prvo Narodne partije za slobodu i demokratiju desnog centra, gde je bio mentor mladog Rutea pre nego što je napustio stranku i osnovao svoju Partiju slobode. On je u sredu uveče pokazao “mekšu” stranu zahvalivši svojoj supruzi Kristini, rođenoj u Mađarskoj, na podršci.

On je takođe glasni pristalica Izraela i zalaže se za prebacivanje tamošnje ambasade Holandije u Jerusalim i zatvaranje holandske diplomatske kancelarije u Ramali, domu Palestinske uprave.

Vilders je poznat po tvrdokornoj politici, ali i po svojim duhovitim kratkim porukama. I po njegovim ljubimcima. Njegove dve mačke, Snoetje i Pluisje, imaju nalog na Eksu, sa skoro 23.000 pratilaca.

XS
SM
MD
LG