Linkovi

Moldavija: Tanka većina na referendumu za EU, predsednica Sandu osudila mešanje u glasanje


Predsednica Moldavije Maja Sandu glasa u moldavskoj prestonici Kišinjevu (Foto: AP/Vadim Ghirda)
Predsednica Moldavije Maja Sandu glasa u moldavskoj prestonici Kišinjevu (Foto: AP/Vadim Ghirda)

Većina od 50,17 odsto glasala je "Da" na ključnom referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, pokazuju skoro konačni rezultati u ponedeljak, nakon što je predsednica Maja Sandu rekla da je glasanje u nedelju bilo poremećeno spoljnim mešanjem "bez presedana".

Tesan ishod – sa manje od 1,5 odsto glasačkih listića koja još treba da se prebroje – daleko je od snažnog odobravanja prevropskog puta koji je Sandu sledila četiri godine na čelu male bivše sovjetske republike rastrzane između Rusije i Zapada.

Predsednički izbori, koji su održani istovremeno, doneli su Maji Sandu 42 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglo osvojio 26 odsto, što ih vodi u drugi krug glasanja 3. novembra.

Izbori, održani nakon niza navoda o mešanju u izbore, viđeno je kao test posvećenosti te nacije jugoistočne Evrope želji da se pridruži Evropskoj uniji i zauvek izađe iz orbite Moskve.

Tesan referendumski rezultat stavlja Sandu u slabiju poziciju pred ulazak u drugi krug, nakon njenih zalaganja za integraciju u EU.

Stojanoglo je rekao da će, ako dođe na vlast, razviti "uravnoteženu" spoljnu politiku koja uključuje veze sa EU, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Kinom. On je bojkotovao referendum u nedelju, nazvavši ga varkom osmišljenom da se pojača pozicija Sandu na izborima.

"Jasni dokazi"

U ranim satima u ponedeljak, Sandu se obratila građanima Moldavije, rekavši da postoje "jasni dokazi" da su kriminalne grupe koje rade zajedno sa "stranim silama neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima" pokušale da kupe 300.000 glasova.

Ona je rekla da je to "prevara bez presedana".

"Kriminalne grupe... napale su našu zemlju desetinama miliona evra, lažima i propagandom, koristeći najsramotnija sredstva da naše građane i našu naciju drže zarobljenim u neizvesnosti i nestabilnosti", rekla je ona.

Dok se još čeka na konačne rezultate, rekla je ona, Moldavija će "odgovoriti čvrstim odlukama", ne dajući detaljnije objašnjenje.

Uoči glasanja, vlasti su ponavljale izjave u kojima se navodi da je odbegli tajkun Ilan Šor, koji živi u Rusiji, pokušao da se meša u glasanje.

Rusija, koja optužuje vladu Maje Sandu za "rusofobiju", negirala je umeštanost, dok Šor negira da je počinio išta protivzakonito.

Policija je optužila Šora, koji je osuđen na zatvorsku kaznu u odsustvu zbog prevare i uloge u krađi milijarde dolara, da je pokušao da isplati novac ljudima u mreži od najmanje 130.000 birača da glasaju "Ne" i da podrže "našeg kandidata" na izborima.

Šor je na društvenim mrežama otvoreno ponudio da plati Moldavcima da ubede druge da glasaju na određeni način i rekao da je to legitimna upotreba novca koji je zaradio.

Izneo je tvrdnje da su Moldavci glasali protiv referenduma.

"Danas vam čestitam, izgubili ste bitku", dodao je on, obraćajući se Sandu.

Uoči glasanja, vlasti su uklonile onlajn izvore informacija za koje su rekli da sadrže dezinformacije, objavile da su otkrile program u Rusiji za obuku Moldavaca da organizuju masovne nemire i otvorile krivične postupke protiv saveznika Šora.

Kako su prvi rezultati objavljeni kasno u nedelju, činilo se da je oko 57 odsto Moldavaca na referendumu glasalo "Ne". Kako je prebrojano više glasačkih listića, glasovi "za" su postepeno rastli, prestigavši "ne" rano u ponedeljak ujutru.

Politički analitičar Valeriu Paša rekao je da je broj glasova "za" povećan u poslednjim satima samo zbog neuobičajeno visokog odziva birača među moldavskom dijasporom koja živi u inostranstvu, koja u velikoj meri podržava integraciju u EU.

"Sa ovakvim izborima, na kojima se mogu kupiti desetine (procentnih poena), biće nam veoma teško da idemo dalje. Ali moramo izvući pouke i naučiti da se borimo protiv ove pojave", rekao je on.

Oprečne reakcije iz Brisela i Moskve

Referendum Moldavije o pridruživanju Evropskoj uniji održan je usred "mešanja bez presedana" Rusije i njenih zastupnika, rekao je portparol EU u ponedeljak.

"Ovo glasanje je održano uz mešanje i zastrašivanje bez presedana od strane Rusije i njenih proksija, sa ciljem da se destabilizuju demokratski procesi u Republici Moldaviji", rekao je portparol EU Peter Stano.

"Ovo je stalni napor Rusije i njenih proksija – ne samo u Moldaviji već čak i protiv naših zemalja – i to je dugoročna borba. Oni nemaju granice. Mi, kao Evropska unija... poštujemo određene principe , uključujući i zakone, ali Rusija i njeni akteri i njeni proksiji to ne poštuju", rekao je Stano.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je u ponedeljak da izbori u Moldaviji nisu bili slobodni i da su rezultati pokazali "teško objašnjivo" povećanje glasova u korist predsednice Maje Sandu i Evropske unije.

"Ono što vidimo je teško objašnjiva stopa povećanja broja glasova u korist Sandu i onih učesnika referenduma koji su se zalagali za EU orijentaciju", rekao je Peskov.

Peskov je opisao izbornu kampanju u Moldaviji kao "neslobodnu", požalivši se da je opoziciji uskraćena mogućnost da vodi kampanju i da je bila podvrgnuta represiji vlasti.

"Proganjani su, bacani u zatvore, ispitivani, nisu puštani u zemlju, zatvarani su mediji, blokirani internet resursi i tako dalje", rekao je Peskov.

"Ako ona kaže da nije dobila glasove zbog određenih kriminalnih grupa, mora da iznese dokaze", rekao je Peskov.

"I bilo bi lepo da gospođa Sandu objasni toliki broj glasova koji se ne slažu sa njenom linijom. Da li su to takođe kriminalne bande? Ili misli da su građani Moldavije koji je ne podržavaju povezani sa kriminalnim grupama? Ovde ima mnogo nijansi".

Moldavija je započela dug proces formalnih pregovora o pristupanju u junu, a pod Sandu je zemlja imala za cilj da se pridruži EU do 2030.

Odnosi sa Moskvom su se pogoršali pošto je Sandu osudila invaziju Kremlja na Ukrajinu i počela da zagovara diversifikaciju snabdevanja energijom i udaljavanje od Rusije.

XS
SM
MD
LG