Linkovi

Zdravstveno stanje premijera Slovačke i dalje ozbiljno, za atentat optužen "vuk samotnjak"


Pripadnici obezbeđenja premijera slovačke Roberta Fica hapse čoveka tokom incidenta sa pucnjavom, na fotografiji napravljeno od video snimka, u gradu Handlova, slovačka, 15. maja 2024.
Pripadnici obezbeđenja premijera slovačke Roberta Fica hapse čoveka tokom incidenta sa pucnjavom, na fotografiji napravljeno od video snimka, u gradu Handlova, slovačka, 15. maja 2024.

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica i dalje je ozbiljno i prerano je govoriti o tome da li će se oporaviti, rekao je u četvrtak njegov zamenik Robert Kalinak.

"Nažalost, ne mogu još da kažem da pobeđujemo (u borbi da se spasi Fico) ili da je prognoza pozitivna zato što su povrede od četiri metka toliko velike da telo i dalje veoma teško reaguje", rekao je Kalinak.

Ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok rekao je na istoj konferenciji za novinare da je napadač - kojeg je policija optužila za pokušaj ubistva - delovao samostalno i da je prethodno učestvovao u antivladinim protestima.

"Reč je o vuku samotnjaku koji se radikalizovao posle predsedničkih izbora (u aprilu)", rekao je Sutaj Estok.

Dodao je da je osumnjičeni kao razloge za napad naveo vladinu politiku u Ukrajini i planove da reformiše javni servis i ukine kancelariju specijalnog tužioca.

Miriam Lapunikova, direktorka F.D. Univerzitetska bolnica Ruzvelt u Banskoj Bistrici, gde je Fico primljen, saopštila je da je premijer bio podvrgnut petočasovnoj operaciji koju su izvodila dva lekarska tima zbog višestrukih prostrelnih rana.

"U ovom trenutku njegovo stanje je stabilizovano, ali je zaista veoma ozbiljno, biće na odeljenju intenzivne nege", rekla je ona novinarima.

Saveznik Fica, novoizabrani predsednik Peter Pelegrini rekao je da je pričao sa premijerom kratko u bolnici.

"Može da govori, ali samo nekoliko rečenica i veoma je umoran jer je na lekovima", rekao je Pelegrini novinarima.

Predsednica Slovačke Zuzana Kaputova pozvala je na smirivanje političkih tenzija, a Pelegrini je na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči posete bolnici pozvao stranke da suspenduju ili smanje intenzitet kampanja za izbore za Evropski parlament narednog meseca.

Pucnjava je prvi veliki pokušaj ubistva jednog evropskog političkog lidera u više od 20 godina i podstakla je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zakonodavci su rekli da to ukazuje na sve grozničaviju i polarizovaniju političku klimu širom kontinenta.

Naoružani napadač je upucao Fica (59) tokom premijerove posete gradu Handlovi u centralnoj Slovačkoj, pri čemu je premijer u kritičnom stanju podvrgnut operaciji nekoliko sati kasnije u sredu.

Slovački mediji javili su da je 71-godišnji napadač bio bivši čuvar u tržnom centru, autor tri zbirke poezije i član Slovačkog društva pisaca. Novinski list Aktualiti.sk citirao je njegovog sina koji je rekao da je njegov otac zakonski vlasnik dozvole za oružje.

Incident je takođe pokrenuo pitanja o Ficovim bezbednosnim aranžmanima, pošto je napadač uspeo da ispali pet hitaca iz neposredne blizine uprkos tome što je premijer bio u pratnji nekoliko telohranitelja.

Na snimku bez datuma objavljenom na Fejsbuku, navodni napadač je viđen kako kaže: "Ne slažem se sa politikom vlade".

"Likvidirani masovni mediji. Zašto se napada RTVS? Zašto su ljudi... Mazak, zašto je izbačen sa funkcije", nastavio je on, misleći na Jana Mazaka koji je smijenjen sa mesta predsednika državnog sudskog veća.

Rojters je potvrdio da je osoba na snimku ista ona sa fotografija čoveka uhapšenog nakon atentata na Fica.

"Politički motivisan"

Ministar unutrašnjih poslova rekao je na konferenciji za novinare u sredu da je napad "politički motivisan".

Fico i njegovi saveznici iz vladine koalicije kritikovali su delove medija i opoziciju, rekavši da su podstakli tenzije u toj centralnoevropskoj državi.

Najveća slovačka opoziciona stranka, liberalna, prozapadna Progresivna Slovačka, otkazala je ranije planirani protest i pozvala na uzdržanost kako bi se izbegla eskalacija tenzija.

Zemlja sa 5,4 miliona stanovnika je doživela polarizovanu političku debatu poslednjih godina, uključujući i teške predsedničke izbore prošlog meseca koji su pomogli da se pojača Ficoov stisak na vlasti nakon što je pobedio njegov saveznik Pelegrini.

Policija hapsi čoveka nakon napada vatrenim oružjem na premijera Slovačke Rogerta Fica, u gradu Handlova, Slovačka, 15. maja 2024.
Policija hapsi čoveka nakon napada vatrenim oružjem na premijera Slovačke Rogerta Fica, u gradu Handlova, Slovačka, 15. maja 2024.

Otkako se vratio po četvrti put na mesto premijera prošlog oktobra, Fico je brzo promenio politiku u, kako su opozicioni kritičari navode, potezima stezanja vlasti kojim se ugrožava vladavina prava.

Njegova vlada je smanjila podršku Ukrajini dok je otvorila dijalog sa Rusijom, nastojala da oslabi kazne za korupciju i rasformirala specijalno tužilaštvo koje se bavi visokom korupcijom, a predlažila je i rekonstrukciju javnog emitera RTVS uprkos pozivima da se zaštite slobode medija.

Fico je dugo kritikovao glavne slovačke medije, odbijajući da razgovara sa nekim medijima. Članovi njegove stranke osudili su postupke medija i opozicije poslednjih meseci.

U Nemačkoj, koja je nedavno doživela talas napada na političare, kancelar Olaf Šolc izrazio je šok u sredu, rekavši da nasilju nije mesto u evropskoj politici.

Šok i izjave osude u Evropi i svetu

Atentat na slovačkog premijera izazvao je šok širom Evrope tri nedelje pre zakazanih izbora za Evropski parlament.

Lideri svih političkih, inače podeljenih opcija osudili su očigledan pokušaj ubistva populističkog, proruskog lidera, nazvavši ga napadom na demokratiju.

Evo šta su izjavili lideri Slovačke, Evrope i SAD:

  • "Ono što se dogodilo je nešto što ne možemo da shvatimo jer to ne možemo razumeti. Fizički napad na premijera je, pre svega, napad na čoveka, ali je i napad na demokratiju. Svako nasilje je neprihvatljivo. Retorika mržnje kojoj smo svedoci u društvu vodi ka postupcima mržnje. Molim vas, hajde da to zaustavimo", izjavila je slovačka predsednica Zuzana Čaputova, Ficovova politička rivalka, u izjavi za TV.
  • "Pokušaj ubistva jednog od najviših ustavnih zvaničnika predstavlja pretnju slovačkoj demokratiji bez presedana. Ako na trgovima, a ne na biračkim mestima, izražavamo različita politička mišljenja, ugrožavamo sve što smo zajedno izgradili za 31 godinu slovačkog suvereniteta", rekao je novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini.
  • "Uznemiren sam što čujem izveštaje o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica. Džil i ja se molimo za brzi oporavak, a naše misli su sa njegovom porodicom i narodom Slovačke. Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna da pomogne", kaže se u saopštenju predsednika SAD Džoa Bajdena.
  • "Snažno osuđujemo ovaj čin nasilja protiv šefa vlade naše susedne partnerske države. Treba uložiti sve napore da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi", kazao je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine na društvenim mrežama.
  • "Bio sam duboko šokiran žestokim napadom na mog prijatelja, premijera Roberta Fica. Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
  • "Takvim aktima nasilja nema mesta u našem društvu i ono podriva demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro", kazala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
  • "Šokiran i zgrožen pucnjavom u premijera Roberta Fica. Želim mu snage za brz oporavak", izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
  • "Pucnji ispaljeni na Roberta su pucnji u slobodu i demokratiju... u politici ne može biti mesta za nasilje", rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.
U izveštaju su korišćeni materijali agencija Rojters i Asaošijeted pres.
XS
SM
MD
LG