Linkovi

Glavna osumnjičena za bombaški napad u Turskoj uhapšena, ministar napada SAD


Ambulantna kola na mestu eksplozije u prometnoj pešačkoj ulici Istikal, u Istanbulu, 13. novembra 2022.
Ambulantna kola na mestu eksplozije u prometnoj pešačkoj ulici Istikal, u Istanbulu, 13. novembra 2022.

Turske snage bezbednosti uhapsile su ženu za koju se veruje da je postavila bombu koja je izazvala eksploziju u kojoj je ubijeno šest, a povređeno više od 50 osoba. Ankara optužuje sirijske kurdske ekstremiste, koje podržavaju Sjedinjene Države, da su naredile napad.

U ponedeljak u ranim jutarnjim satima u Istanbulu, turske snage bezbednosti uhapsile su ženu za koju se sumnja da je izvršila bombaški napad u nedelju. Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu saopštio je ono što su vlasti ocenile kao prekretnicu.

"Maločas, osobu koja je izvršila napad, koja je ostavila bombu, privela je istanbulska policija. Privedena je još 21 osoba", naglasio je Sojlu.

Hapšenja se nastavljaju, a od ponedeljka rano u pritvoru je više od 50 osoba.

Video snimak žene koja izgleda da ostavlja torbu na mestu eksplozije, a zatim beži, objavljen je ubrzo posle napada.

Turske snage bezbednosti imenovale su osumnjičenu kao državljanku Sirije Ahlamu Albašir i tvrde da je priznala da ju je obučavala Kurdistanska radnička partija (PKK). PKK je u saopštenju od ponedeljka negirala umešanost u bombaški napad, rekavši da nije usmerena na civile. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

PKK se više od 40 godina bori protiv turske države za veća prava Kurda. Ta ekstremistička grupa povezana je sa bombaškim napadom na fudbalskoj utakmici u Istanbulu 2016. godine, kada je poginulo više od 40 ljudi.

Ali Sojlu, turski ministar unutrašnjih poslova, tvrdi da je napad u nedelju organizovan u Kobaniju, sirijskom gradu koji kontroliše IPG, paravojska sirijskih Kurda, za koju Ankara kaže da je povezana sa PKK, koji te optužbe poriče. Sjedinjene Države su podržavale IPG u ratu protiv Islamske države. Sojlu je govoreći na mestu bombaškog napada u Istanbulu, izjavio da Turska treba da preispita veze sa svojim američkim saveznikom posle napada u nedelju.

Sojlu je rekao da Turska nije prihvatila saučešće američke ambasade i ocenio da je savez sa državom, koja šalje novac iz sopstvenog Senata ekstremističkim grupama, hraneći terorističke zone u Kobaniju koje imaju za cilj da naruše mir u Turskoj, prema njegovim rečima, u kontroverznoj situaciji.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da će Turska "izvršiti odmazdu nad onima koji su odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad".

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da su oni koji su učestvovali u terorizmu protiv Turske poraženi u prošlosti i da će biti u budućnosti. Erdogan je stigao na Bali da prisustvuje samitu G-20, nekoliko sati posle eksplozije.

Turska, SAD i Evropska unija smatraju PPK terorističkom organizacijom. IPG je sirijski ogranak.

Državni sekretar Sjedinenih Država Entoni Blinken reagovao je na Tviteru na napad u Istanbulu:

"Duboko smo ožalošćeni gubitkom života izazvanom eksplozijom u Istanbulu".

"Izražavamo najiskrenije saučešće porodicama žrtava i turskom narodu. Sjedinjene Države su ujedinjene sa našim turskim saveznicima", napisao je on.

XS
SM
MD
LG