Linkovi

OLAF: Skoro petina cigareta zaplijenjenih na granicama EU došlo iz Crne Gore


Arhiva - Austrijski policajci proveravaju vozila na mađarsko-austrijskoj granici, nedaleko od Nikelsdorfa, 70 kilometara jugoistočno od Beča, 25. aprila 2016.
Arhiva - Austrijski policajci proveravaju vozila na mađarsko-austrijskoj granici, nedaleko od Nikelsdorfa, 70 kilometara jugoistočno od Beča, 25. aprila 2016.

Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) saopštila je u izvještaju za o svom radu za 2023. da je Crna Gora u vrhu zemalja iz koje su došle cigarete zaplijenjene na granicama EU - od 333 miliona cigareta koje su u 2023. zaplijenili evropski graničari, ukupno je 62,2 miliona stiglo iz Crne Gore.

Tako je Crna Gora u prošloj godini bila treća država na OLAF-ovoj listi, iza Turske (84,6 miliona) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (76,2). Slijede Indonezija (52,5), Kina (19,4), Singapur (12,4), Pakistan (10), Indija (9,2 miliona) i Kambodža (4,5 miliona).

Iz Kine je navedeni iznos oduzet u sedam zapljena, a iz drugih država u po jednoj akciji, navodi se u dokumentu.

Prema OLAF-u, van granica EU, u Srbiji i Izraelu, zaplijenjeno je 144,3 miliona cigareta, a unutar granica Unije 140,6 miliona.

U izvještaju se navodi se da su operacije OLAF-a dovele do zapljene preko 616 miliona ilegalnih cigareta širom svijeta, uključujući 333 miliona cigareta zaplijenjenih na spoljnim granicama EU.

"OLAF je takođe pomogao da se zaplijeni 140 tona sirovog duvana i šest tona duvana za lulu, sprečavajući gubitke od preko 151 miliona eura za budžete EU i nacionalne budžete. Pored toga, dojave iz OLAF-a dovele su do konfiskcije 144,34 miliona cigareta i 40 tona sirovog duvana izvan EU", navedeno je u izvještaju.

OLAF je u dokumentu ocijenio da je “krijumčarenje cigareta ponovo globalno pitanje jer su neke od zemalja uključenih u ilegalnu trgovinu bile udaljene poput Turske, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore".

"OLAF ima dugu iskustvo u pomaganju nacionalnim carinskim organima u borbi protiv trgovine švercovanim cigaretama širom svijeta. Takođe ima značajno iskustvo u pomaganju vlastima u pronalaženju i zatvaranju tajnih fabrika cigareta koje proizvode nedozvoljene i falsifikovane cigarete", ocijenjuje se u izvještaju.

U jednom slučaju iz 2023. godine, kako se navodi, OLAF je pomogao vlastima da razbiju kriminalnu mrežu koja je proizvodila nedozvoljene cigarete u Španiji, a zatim ih krijumčarila širom Evrope. Mreža je imala veze sa Poljskom, Rumunijom, Grčkom, Italijom, Slovačkom i Ukrajinom, navodi se u izvještaju.

OLAF je, kako se navodi, uspostavio mrežu za razmjenu informacija među istražiteljima koja je ubrzala prikupljanje i razmjenu podataka, pružila analizu, tehničku podršku i olakšala usvajanje zajedničke istražne strategije.

"Koordinirao je ovaj zajednički napor omogućavajući brzu akciju širom EU koja je rezultirala demontažom ilegalne fabrike u Španiji, hapšenjem 20 osoba i zapljenom približno 15 miliona falsifikovanih cigareta i devet tona sirovog duvana. Ukupni procijenjeni finansijski uticaj zaplijenjene robe, uključujući akcize i PDV, iznosio je oko 5 miliona eura", navedeno je u izvještaju.

XS
SM
MD
LG