Linkovi

Odbor EP usvojio izveštaj Bilčika o napretku Srbije


Plenarna sednica Evropskog parlamenta, arhiva
Plenarna sednica Evropskog parlamenta, arhiva

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) usvojio je godišnji izveštaj o napretku Srbije, čiji je autor izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik. U plenumu će EP razmatrati izveštaj 9. maja, a glasanje će biti dan kasnije.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, ali jesu osnova za druge izveštaje evropskih tela - poput Evropske komisije - koji jesu obavezujući za zemlje kandidate.

Bilčik je na svom Tviter nalogu napisao da je za izveštaj glasalo 43-je poslanika, 6 je bilo protiv i petoro uzdržano.

"Bila mi je čast da tokom ovog mandata služim kao izvestilac za Srbiju", napisao je evropski poslanik.

Šta piše u izveštaju?

Evropski parlament ponovio je poziv Srbiji da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i kriminalnog klana Veljka Belivuka, i izrazio zabrinutost zbog slabog napretka u tim slučajevima, javlja FoNet.

Ponovo je istaknuta zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi se da je to "oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta".

Izveštaj konstatuje da postoji neravnoteža u prisustvu predstavnika vlasti i opozicije sa televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao i da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda - uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanja javnosti.

Izražava se i zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i "rastuće podrške ruskom režimu".

Poslanici EP izražavaju zabrinutost zbog atmosfere u parlamentu, kao i zbog ometanja rada nekih parlamentarnih odbora.

Usaglašeni amandmani koji se tiču državne kompanije Telekom Srbija ostali su u izveštaju EP, te se navodi da je Telekom kompanija za koju se sumnja da zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

Istraživačica Fridom hausa: Srbija i dalje nazaduje u oblasti sloboda
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik izjavio je da Evropski parlament stoji uz Srbiju i jasno pozdravlja posvećenost vlade da radi na nastavku evropskih integracija, javlja FoNet.

On je istakao da su za njega najvažniji sloboda medija, medijski pluralizam i slobodan prostor za nadmetanje na medijskom tržištu.

Na pitanje televizije N1 da li njegov rad dovodi u sumnju činjenica da se sastajao sa predstavnicima Telekoma, i da su stavovi o Telekomu znatno ublaženi, odgovorio je da su svi sastanci transparentni, zvanični i zabeleženi.

Izvestilac za Srbiju kaže da se sastajao sa brojnim predstavnicima u Srbiji, uključujući i novinare KRIK-a.

"Ja sam slobodan, saslušaću i razgovaraću. Radio sam to i sa drugima, uključujući i vlasnika vaše televizije, predstavnicima Junajted medije i radiću to kad god neko od mene zatraži“, rekao je Bilčik za N1.

Kako je naveo, izveštaj je rezultat političkih procesa koji se dešavaju u Evropskom parlamentu.

RSE: Usvojen izveštaj o mešanju Rusije na Zapadnom Balkanu

Odbor za strano mešanje Evropskog parlamenta konstatovao je u svom izveštaju, usvojenom 26. aprila, da Rusija koristi uticaj u Srbiji kako bi pokušala da destabilizuje susedne države, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE). O izveštaju će se u plenumu glasati u junu.

Kako se navodi, mešanje u susedne države ide preko Republike Srpske u BiH, SPC u Crnoj Gori i eksploatacijom postojećih sporova na severu Kosova.

Dodaje se da Rusija i dalje ima značajan uticaj na Zapadnom Balkanu i moć da se meša u regionalne pokušaje pomirenja, integracije i reformi u pravcu demokratizacije.

Naglašava se da se proruski stavovi šire preko srpskih i mađarskih medija na Zapadnom Balkanu.

S tim u vezi se izražava zabrinutost zbog nedavnih saznanja da je Srbija "zemlja koja je najpodložnija zlonamernom stranom uticaju na Zapadnom Balkanu, posebno iz Rusije i Kine", te da Srbija još uvek nije uvela sankcije Rusiji i nije se uskladila sa spoljnom politikom EU.

U izveštaju se posebno "najoštrije osuđuje" otvaranje kancelarije Raša tudej (RT) u Beogradu i pokretanje vebsajta na srpskom jeziku. Vlasti Srbije pozvane su da se usklade sa odlukom Saveta EU o obustavi emitovanja aktivnosti Sputnjika i RT.

XS
SM
MD
LG