Linkovi

Američki farmeri oprezni oko korištenja dronova i robota


Kombajn žanje kukuruz na farmi u okolini Alertona, Ilinoj, 10. oktobar, 2023. (Foto: AP/Joshua A. Bickel)
Kombajn žanje kukuruz na farmi u okolini Alertona, Ilinoj, 10. oktobar, 2023. (Foto: AP/Joshua A. Bickel)

Za poljoprivrednike na srednjem zapadu Sjedinjenih Država, nova, autonomna tehnologija mogla bi da smanji troškove i poveća efikasnost u poljoprivrednom lancu snabdevanja. Tehnologija na farmama može da pomogne, ali cena je još uvek previsoka.

Budućnost poljoprivrede je dostupna prstima Denisa Boumena. Koristeći daljinske upravljače, on testira novu tehnologiju u saradnji sa Centrom za digitalnu poljoprivredu na Univerzitetu države Ilinoj. Bespilotna letelica za prskanje đubriva i automatski robot za sejanje su samo dva alata u poljoprivrednom arsenalu koje on redovno pokazuje kolegama farmerima. Ali ubediti ih da ih upotrebe je nešto sasvim drugo.

“Postoji zabrinutost u vezi sa tehnologijom. I postoji mnogo interesovanja ako možete da pokažete da zadovoljava potrebe", kaže Boumen.

Cena je prepreka širem korišćenju dronova i robota u poljoprivredi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Za farmera iz Ilinoja Brajana Korkila, koji vodi svoju farmu, ili sam, ili uz pomoć porodice, potreba je jasna:

“To bi bila velika prednost za funkcionisanje farme koja ima manjak radne snage".

Mogućnost korišćenja drona za prskanje đubriva preko svojih useva, ili automatizovanog robotskog vozila za sejanje, u ovom slučaju žitarica, između redova kukuruza, može da smanji vreme koje on provodi samostalno obavljajući taj posao. Ali uprkos obećavajućim rezultatima, Korkil još nije usvojio novu tehnologiju.

“Deo toga je cena. Iako je autonomna, morate da imate nekoga ko će nadgledati njen rad.”

Ipak, Boumen kaže da bi integracija autonomne tehnologije sa veštačkom inteligencijom mogla da bude od ključne važnosti da se ubede farmeri kao što je Korkil.

“Jedno od obećanja veštačke inteligencije su pametniji sistemi koji mogu da pomognu da se analiziraju podaci, tako da možemo da donosimo bolje odluke."

Odluke za koje Boumen kaže da ne samo da pomažu poljoprivrednicima, već i globalnom lancu poljoprivrednog snabdevanja:

“Kako pokušavamo da hranimo sve veći deo sveta i kako populacija raste i broj hektara poljoprivredne zemlje raste, moramo da povećamo našu proizvodnju i efikasnost."

Globalno tržište autonomne poljoprivredne opreme trenutno premašuje 100 milijardi dolara, a i dalje raste. Sjedinjene Države čine oko 30 odsto te potražnje koja će, kako se očekuje, drastično da se povećava u narednih pet godina kada sve više poljoprivrednika bude usvojilo tu tehnologiju.

XS
SM
MD
LG