Linkovi

Izvještaj: FBI nije adekvatno istražio neke slučajeve seksualnog napada na djecu


ARHIVA: Zgrada američkog Federalnog istražnog biroa u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
ARHIVA: Zgrada američkog Federalnog istražnog biroa u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki Federalni istražni biro (FBI) nije adekvatno istražio neke slučajeve navodnog seksualnog zlostavljanja djece i optužbe nije prijavio državnim ili socijalnim službama, utvrdio je generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe.

U izvještaju generalnog inspektora Majkla Horovica iz 2021. godine, navedeno je da je FBI počinio rasprostranjene i velike greške, što je omogućilo ljekaru američkog gimnastičkog tima Leriju Nasaru da zlostavlja više od 70 žrtava prije nego što je konačno uhapšen.

Horovic je u četvrtak rekao da je njegova kancelarija ponovo razmotrila 327 optužbi o seksualnom napadu koje su FBI-u prijavljene od oktobra 2021. godine do februara 2023. i izdvojila 42 incidenta - ili 13 procenata - koji su prema ocjeni inspektora zahtijevali "hitnu pažnju", uključujući i neke gdje nije bilo istrage.

Od ta 42 incidenta, FBI je naveo da će preduzeti dalju akciju u 43 odsto slučajeva i priložiti dokumentaciju u 40 procenata.

"Identifikovali smo brojne slučajeve u kojima FBI nije adekvatno odgovorio na" optužbe za zlostavljanje djece, rekao je Horovic. Njegova kancelarija utvrdila je 11 preporuka da se situacija poboljša, koje je FBI prihvatio.

Povodom najnovijeg izvještaja biće održan i pretres pred senatskim Odborom za pravosuđe, najavio je predsjedavajući Dik Durbin. Demokratski senator Ričard Blumental kritikovao je to što FBI "sistemski pogrešno pristupa slučajevima seksualnog napada i zlostavljanja djece".

"Imajući u vidu zapanjujuće zaključke izvještaja, možda postoje stotine slučajeva seksualnog zlostavljanja koje FBI nije adekvatno rešavao, a koji zahtijevaju hitnu pažnju", rekao je Blumental.

FBI je u saopštenju, objavljenom u četvrtak, naveo da je "riješen da održi povjerenje javnosti implementacijom neophodnih poboljšanja".

U jednom slučaju, prema navodima generalnog inspektora, FBI-u je prijavljeno zlostavljanje za koje je bio odgovoran registrovani seksualni prestupnik, ali služba nije "više od godinu preduzela adekvatnu istražnu akciju",

Tokom tog perioda, kako se navodi, osumnjičeni je "navodno zlostavljao još najmanje jednog maloljetnika". Nakon što je kancelarija generalnog inspektora ukazala na incident, FBI je "preduzeo "adekvatnu akciju i osoba je optužena".

U još jednom incidentu, nakon što je FBI dobio prijavu o seksualnom zlostavljanju jednog dvogodišnjeg djeteta "nije bilo dokumentacije da je biro preduzeo napore da zaštiti žrtvu" tokom 25 mjeseci prije hapšenja djede žrtve.

Prema izvještaju generalnog inspektora, za 40 odsto aktivnih optužbi o seksualnom zlostavljanju djece nije bilo dokaza da je FBI odgovorio u roku od 24 sata i 36 odsto žrtava nije imalo adekvatne usluge.

XS
SM
MD
LG