Linkovi

FBI: Iran pokušao da ponudi Bajdenovom štabu ukradene podatke iz Trampove kampanje


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp (Foto: AP/Alex Brandon)
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp (Foto: AP/Alex Brandon)

Iranski hakeri su pokušali da zainteresuju kampanju predsednika Džoa Bajdena za informacije ukradene iz kampanje rivala Donalda Trampa, šaljući neželjene mejlove ljudima povezanim sa demokratskim predsednikom u pokušaju da se mešaju u izbore 2024, saopštili su u sredu FBI i druge savezne agencije.

Nema dokaza da je neko od primalaca odgovorio, rekli su zvaničnici, što je sprečilo da se hakovane informacije pojave u poslednjim mesecima kampanje. Hakeri su slali mejlove krajem juna i početkom jula ljudima koji su bili povezani sa Bajdenovom kampanjom pre nego što je on odustao.

Mejlovi su „sadržali odlomak preuzet iz ukradenog, nejavnog materijala iz kampanje bivšeg predsednika Trampa kao tekst u imejlovima“, navodi se u saopštenju američke vlade. Ovo saopštenje predstavlja najnoviji pokušaj da se skrene pažnja na, kako zvaničnici kažu, drski pokušaj Irana na mešanje u izbore 2024, uključujući kampanju hakovanja i curenja podataka koju su FBI i druge savezne agencije povezale prošlog meseca sa Teheranom.

Sekretarijat pravosuđa priprema optužnice za to kršenje, preneo je Asošijeted pres. FBI, Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe i Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost saopštili su da su hakovanje Trampove kampanje i pokušaj uvlačenja Bajdena i Kamale Haris deo napora da se potkopa vera birača u izbore i da se podstakne razdor.

Trampova kampanja je 10. avgusta obelodanila da je hakovana i rekla da su iranski akteri ukrali i distribuirali osetljive interne dokumente.

Najmanje tri novinske kuće - Politiko, Njujork tajms i Vašington post - su dobile poverljivi materijal iz Trampove kampanje. Do sada je svaka od njih odbijala da otkrije bilo kakve detalje o tome šta je dobila. Politiko je izvestio da je 22. jula počeo da dobija mejlove sa anonimnog naloga.

Izvor - AOL nalog elektronske pošte identifikovan samo kao „Robert“ - preneo je nešto što je izgledalo kao istraživački dosije koji je kampanja očigledno uradila o republikanskom potpredsedniku, senatoru iz Ohaja Džej Diju Vensu.

Dokument je datiran 23. februara, skoro pet meseci pre nego što je Tramp izabrao Vensa za svog potpredsednika. U saopštenju, Morgan Finklstin, portparol kampanje Kamale Haris, rekao je da je kampanja sarađivala sa organima za sprovođenje zakona otkako je saznala da su ljudi povezani sa Bajdenovim timom među primaocima mejlova.

„Nije nam poznato da je bilo kakav materijal poslat direktno kampanji; nekoliko pojedinaca je u svojim ličnim imejlovima ciljano na nešto što je izgledalo kao neželjena pošta ili pokušaj phishinga“, rekao je Finklstin.

XS
SM
MD
LG