Linkovi

FBI: Nasilna krivična djela u padu, porastao broj zločina iz mržnje


ARHIVA: Agent FBI u Njujorku (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)
ARHIVA: Agent FBI u Njujorku (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)

Broj nasilnih krivičnih djela u Americi prošle godine je pao za 3 procenta, ali je porastao broj zločina iz mržnje, navodi se u godišnjem izvještaju Federalnog istražnog biroa (FBI) objavljenom u ponedeljak.

U izvještaju su prikupljeni podaci o kriminalu iz više od 16.000 državnih i lokalnih službi za sprovođenja zakona, što zajedno čini oko 85 odsto programa FBI za prijavljivanje podataka o krivičnim djelima.

FBI je naveo da je broj ubistava pao za 11,6 odsto, dok je prijavljeno i manje slučajeva silovanja, za oko 9,4 procenta.

Zvaničnici FBI-a navode da je pad broja ubistava najveći proteklih 20 godina.

Zabilježen je i manji pad pljački i oružanih napada, mada je krađa automobila skočila za 12,6 odsto.

Istovremeno, broj zločina počinjenih iz mržnje porastao je za dva odsto, na 11.862 sa 11.634, navodi se u izvještaju.

Zločini iz mržnje u porastu su već nekoliko godina. FBI je prošle godine saopštio da je 2021. godine zabilježen nagli rast od 11,6 odsto, u odnosu na 2020. Najveći broj incidenata izazvale su predrasude prema crncima.

Prema izvještaju, broj napada na policajce skočio je na najviši nivo za 10 godina. Prošle godine je na dužnosti ubijeno 60 policajaca.

Izvještaj o nasilnim krivičnim djelima, koji je objavljen u ponedeljak, u suprotnosti je sa tvrdnjama republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa koji napada svoju demokratsku protivkandidatkinju Kamalu Haris zbog, kako smatra, loših rezultata koje je postigla kada je riječ o borbi protiv kriminala.

Tramp takođe tvrdi bez dokaza da su migranti, koji ilegalno prelaze granicu, odgovorni za porast nasilnog kriminala.

Ranije ove godine, Istraživački centar Pju istraživao je stopu kriminala u SAD, koristeći dva različita seta podataka iz Sekretarijata za pravosuđe.

Utvrdio je da je nasilni kriminal u SAD pao za 49 procenata, od 1993. do 2022. godine. Međutim, naglo je porastao tokom pandemije kovida 19, dok je stopa ubistava zabilježila najveći rast za jednu godinu.

Prema izvještaju koji je u julu objavila nestranačka organizacija Savjet za krivičnu pravdu, zasnovan na mjesečnim stopama kriminala u desetinama velikih američkih gradova, stopa ubistava pala je za 13 odsto u prvoj polovini ove godine u poređenju sa prvih šest mjeseci 2023. Pao je i broj napada i krađe automobila.

U izvješaju je navedeno da je ukupni trend ohrabrujući, ali da je u "mnogim gradovima i dalje uznemiravajuće veliki nivo kriminala".

Tramp je najavio da će, ako bude ponovo izabran za predsjednika, uvesti smrtnu kaznu za trgovce ljudima i narkoticima. Poručio je i da ne vjeruje statistici, poput one u izvještaju FBI-a, koja pokazuje da postoji trend pada nasilnog kriminala.

XS
SM
MD
LG