Linkovi

Film "Barbi" ruši rekorde i stereotipe


Glumački par filma "Barbi" Rajan Gosling i Margo Robi (Foto: Warner Bros. Pictures via AP)
Glumački par filma "Barbi" Rajan Gosling i Margo Robi (Foto: Warner Bros. Pictures via AP)

Greta Gervig bi trebalo da bude sretna ovih dana. Za samo tri nedelje prikazivanja u bioskopima, film "Barbi" je dostigao milijardu dolaza zarade od prodatih karata na globalnih nivou i oborio rekord u kategoriji rediteljki koji je do sada držala Peti Dženkins sa "Čudesnom ženom".

Gervig je režirala "Barbi" i bila ko-scenaristkinja i izvršna producentkinja, a ovaj film je samo prošlog vikenda zaradio 53 miliona dolara od prikazivanja u bioskopima u Severnoj Americi, prema procenama studija koji stoji iza ostvarenja.

Film, čija glavna zvezda je glumica Margo Robi, već tri nedelje zaredom se nalazi na prvom mestu liste zarada.

Kompanija Vorner Bros najavila je još u nedelju da će film prebaciti milijardu dolara zarade.

U modernoj bioskopskoj istoriji, samo su 53 filma prešla "magičnu granicu" od milijardu dolara, ako se ne računa inflacija.

Kada je u pitanju "Čudesna žena", prethodni najprofitabilniji film neke režiserke, on je dostigao zaradu od 821,8 miliona dolara.

Tri filma, koja su imala korežiserke, i dalje su ispred "Barbi" - "Zaleđeno kraljevstvo" (1,3 milijarde), "Zaleđeno kraljevstvo 2" (1,45 milijardi) i "Kapetan Marvel" (1,1 milijarda).

Dženifer Li je korežirala serijal "Zaleđeno kraljevstvo", dok je "Kapetana Marvela" potpisala Ana Boden.

Ali "Barbi" je uspela da pretekne "Kapetana Marvela" u Severnoj Americi sa zaradom od 459,4 naspram 426,8 milijardi dolara.

Međutim, prošlog vikenda "Barbi" je dobila novu konkurenciju - film ""Nindža kornjače: Haos" i nastavak akcije sa ajkulama "Megalodon 2: Ambis" sa Džejsonom Statamom u glavnoj ulozi.

Ova dva filma se trenutno bore za drugo mesto na listama sa "Openhajmerom" Kristofera Nolana.

Holivudski glumci u štrajku zbog plata i veštačke inteligencije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

"Megalodon 2: Ambis" je uspeo da se domogne drugog mesta zahvaljući zaradi od oko 30 miliona tokom prvog vikenda prikazivanja, od 5. do 7. avgusta.

Film koji je režirao Ben Vitli trenutno ima 29 odsto pozitivnih ocena kritičara na specijalizovanom sajtu Rotten Tomatoes.

Trenutno je na trećem mestu "Openhajmer" koji je prošlog vikenda u Severnoj Americi zaradio 28,7 miliona dolara, a za tri nedelje od premijere na ovom kontinentu je inkasirao 228,6 miliona.

Za samo tri nedelje, biografsko ostvarenje o Džeju Robertu Openhajmeru sa Kilijanom Marfijem u glavnoj ulozi postalo je film za odraslu publiku (R-rated) sa najvećom zaradom, ispred dela „Džon Vik 4” i šesti po zaradi u godini u celini, nadmašivši „Antmen i osa: Kvantumanija ."

"Openhajmer" je takođe prešao 500 miliona dolara zarade na globalnom nivou za tri nedelje.

Trenutna zarada iznosi 552,9 miliona dolara, što ga stavlja ispred "Dankerka", koji je ostvario 527 miliona dolara u 2017, i postao je Nolanov peti najprofitabilniji film u karijeri.

Takođe je sada među četiri najuspešnije biografije ikada (a kompanija je radila filmove ove kategorije poput „Boemska rapsodija“, „Stradanje Hristovo“ i „Američki snajper"), kao i film o Drugom svetskom ratu sa najvećom zaradom svih vremena.

Paramauntov "Nindža kornjače: Haos" je bio na četvrtom mestu sa procenjenih 28 miliona dolara iz 3.858 bioskopa u Severnoj Americi.

Od premijere u sredu, film, koji ima odlične kritike (96 odsto na sajtu Rotten Tomatoes) i glasove publike, zaradio je 43,1 milion dolara.

Ovo je jedan od onih filmova koji predstavljaju radost za više generacija“, rekao je Kris Aronson, predsednik Paramaunta za domaću distribuciju:

Mislim da trajna popularnost 'Kornjača' pokazuje pravo lice. A animiranog filma nije bio osam nedelja i neće biti drugog osam nedelja, što je odlično za nas."

Produkcija "Kornjača" košta 70 miliona dolara, a obuhvata glumačku ekipu u sastavu Džeki Čen, Ajs Kjub, Pol Rada, Ajo Edebiri i Set Rogen, koji su producirali i ko-scenirali film, oslanjajući se na "tinejdžerski" aspekt.

„Barbi“, „Openhajmer“, pa čak i iznenađujući hit „Zvuk slobode“ (koji je sada na zaradi od 163,5 miliona dolara i ispred sedmog dela „Nemoguće misije") doveli su do "eksplozije" na blagajnama i doneli mnogo miliona više nego što se očekivalo, učinivši da publika lakše preboli neka letnja bioskopska razočarenja.

Posle 'Fleša', 'Indijane Džonsa' i, u izvesnoj meri, 'Nemoguće misije’, ljudi su govorili da je leto bilo razočaranje. Ali još nije gotovo", rekao je Pol Dergarabedijan, viši medijski analitičar za Comscore.

Imaćemo leto koje će proći na visokom nivou".

Ali trenutak trijumfa za industriju će verovatno biti kratkog veka ako studiji uskoro ne budu mogli da postignu dogovor sa istaknutijim glumcima i piscima.

Jesenji kalendar objavljivanja je već "utanjio", a neki studiji guraju filmove u 2024. umesto da pokušavaju da ih promovišu bez filmskih zvezda.

Soni je planirao da objavi istinitu priču inspirisanu igrom za Plejestejšn konzolu „Gran Turismo“ u bioskopima širom zemlje sledećeg petka, ali će je sada polako puštati dve nedelje pre nego što će 25. avgusta proširiti plan.

Ako filmske zvezde ne mogu da promovišu film, možda publika može.

"Moramo da budemo realni", rekao je Dergarabedijan. "Mi smo na ovom emotivnom vrhuncu kada filmovi tako dobro prolaze, ali moramo da ublažimo entuzijazam i optimizam činjenicom da štrajk stvara mnogo neizvesnosti."

"Što duže traje, pitanja postaju sve dublja. Ali publika je progovorila i vole da idu u bioskop", zaključio je on.

Procenjena prodaja karata od petka do nedelje u američkim i kanadskim bioskopima

1. "Barbi" - 53 miliona dolara

2. "Megalodon 2: Ambis" - 30 miliona dolara

3. "Openhajmer" - 28,7 miliona dolara

4. ""Nindža kornjače: Haos" - 28 miliona dolara

5. "Ukleta kuća" - 9 miliona dolara

6. "Zvuk tišine" - 7 miliona dolara

7. "Nemoguća misija - Odmazda, prvi deo" - 6,5 miliona dolara

8. "Talk to Me" - 6,3 miliona dolara

9. "Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani" - 1,5 miliona dolara

10. "Indijana Džons i artefakt sudbine" - 1,5 miliona dolara.

Izvor: Comscore
XS
SM
MD
LG