Linkovi

Zbogom, profesore Dambldor: Preminuo glumac Majkl Gembon


FILE PHOTO: Actor Michael Gambon arrives for the premiere of "Harry Potter and the Half-Blood Prince" in New York
FILE PHOTO: Actor Michael Gambon arrives for the premiere of "Harry Potter and the Half-Blood Prince" in New York

Glumac Majkl Gembon, kojeg su mnogi poznavali po ulozu Albusa Dambldora, direktora škole za čarobnjake Hogvorts u serijalu filmova u Hariju Poteru, preminuo je u 82. godini, potvrdio je njegov publicista.

U saopštenju porodice navodi se da je umro od “posledica upale pluća”.

“Neizmerno smo tužni zbog gubitka Ser Majkla Gembona. Voljeni suprug i otac, Majkl je preminuo u bolnici, a pored njega su bili supruga Ana i sin Fergus”, navodi se u saopštenju.

Koju god ulogu da je igrao tokom više od pola veka duge karijere, Gembon je bio prepoznatljiv po dubokom glasu. Ulogu Dambldora dobio je posle smrti prethodnika, Ričarda Harisa 2002.

Svojevremeno je priznao da nije pročitao nijednu od najprodavanijih knjiga Džej Kej Rouling, tvrdeći da je sigurnije da se prati scenario nego da se bude pod prevelikim uticajem knjiga. To ga nije sprečilo da postane oličenje duha Profesora Dambldora, moćnog čarobnjaka koji se borio protiv zla kako bi zaštitio sopstvene đake.

Iako mu je uloga u serijalu filmova u Hariju Poteru donela svetsku slavu i stekao je ljubitelje među mlađom generacijom, on je i decenijama pre toga važio za jednog od vodećih britanskih glumaca. Radio je na televiziji, radiju, kao i u pozorištu, a glumio je u desetinama filmova od “Gosford parka”, preko “Kraljevog govora”, do animiranog porodičnog filma “Pedington”.

Titulu britanskog viteza dobio je 1998. za doprinos u drami.

Rođen je 19. oktobra 1940. u Irskoj, ali je odrastao u Londonu i prvobitno je učio da bude inženjer, poput njegovog oca. Pozorišni debi imao je u predstavi “Otelo” u Dablinu.

Godine 1963. dobio je manju ulogu u “Hamletu” u Nacionalnom pozorištu, tada pod vođstvom legendarnog Lorensa Olivijea.

Gembon je veoma brzo postao izvrstan pozorišni glumac kojeg su kritičarili cenili pogotovo zbog glavne uloge u komadu “Život Galileja” u režiji Džona Dekstera. Često je bio nominovan za nagrade, a u tri navrata je dobio priznanje “Lorens Olivije” i dva puta ga je nagradilo Udruženje pozorišnih kritičara.

Talentovani i svestrani glumac, Gembon je četiri puta dobio i britansku nagradu Bafta za televizijska dostignuća.

Među televizijskom publikom je bila omiljena njegova uloga u BBC seriji “The Singing Detective” Denisa Potera i to ostvarenje se smatra jednim od klasika britanske televizijske drame.

Jednom je za BBC rekao da više voli da tumači “negativce”. Igrao je gangstera Edija Templa u trileru “Layer Cake" i satanističkog krimi bosa u filmu “Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik”, Pitera Grinveja.

Tumačio je i britanskog kralja Džordža Petog u filmu iz 2010. “Kraljev govor”. Pet godina kasnije, vratio se delima Džej Kej Rouling, odigravši glavnu ulogu u televizijskoj adaptaciji njene knjige “The Casual Vacancy.”

Gambon se povukao sa scene 2015. nakon što se borio da zapamti replike pred publikom zbog starosti. Jednom je rekao za Sandej Tajms: „Užasno je priznati, ali ja to ne mogu. To mi slama srce.”

Glumac se uvek trudio da sačuva privatni život od očiju javnosti. Oženio se sa En Miler i imaju sina Fergusa. Kasnije je dobio dva sina sa scenografkinjom Filipom Hart.

XS
SM
MD
LG