Linkovi

Francuz na sudu priznao da je drogirao ženu kako bi je silovali on i desetine muškaraca


Žizel Peliko i advokat na sudu u Avinjonu (Foto: AP/Lewis Joly)
Žizel Peliko i advokat na sudu u Avinjonu (Foto: AP/Lewis Joly)

Dominik Peliko, 71-godišnji Francuz priznao je na sudu da je u periodu koji je trajao gotovo deceniju drogirao svoju tadašnju ženu i pozvao desetine muškaraca da je siluju, kao i da ju je sam silovao. Molio je nju i njihovo troje dece za oproštaj.

„Danas tvrdim da sam, zajedno sa ostalim muškarcima ovde, silovatelj“, rekao je Peliko pred sudom. „Sve su znali. Ne mogu da tvrde drugačije”.

Svedočenje Pelikoa je najvažniji trenutak do sada u suđenju koje je šokiralo zemlju, i podiglo novu svest o seksualnom nasilju. Mnogi se takođe nadaju da će njegovo svedočenje bar malo rasvetliti ceo slučaj kako bi javnost pokušala da razume ono što je nezamislivo.

On je ranije priznao istražiteljima, ali svedočenje na sudu će biti ključno da veće odluči o sudbini još 50-ak muškaraca kojima se sudi pored njega. Mnogi poriču da su silovali Žizel Peliko, govoreći da ih je izmanipulisao njen tadašnji muž ili tvrdeći da su verovali da je ona pristala.

Žizel Peliko je postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj jer je pristala da se odrekne anonimnosti, puštajući da suđenje bude javno, i otvoreno istupajući pred medijima. Očekuje se da će ona govoriti na sudu nakon svedočenja njenog bivšeg muža.

Prema francuskom zakonu, postupak u sudnici ne može da se snima ili fotografiše. Dominik Peliko je doveden u sud kroz poseban ulaz nepristupačan za medije, jer se on i još neki optuženi nalaze u pritvoru tokom suđenja. Optuženi koji nisu u pritvoru dolaze na suđenje sa hirurškim maskama ili kapuljačama kako bi izbegli snimanje ili fotografisanje lica.

Posle višednevne neizvesnosti zbog njegovog zdravstvenog stanja, Dominik Peliko se pojavio na sudu u utorak i rekao sudijama da priznaje sve optužbe protiv njega.

Njegovo dugo očekivano svedočenje kasnilo je danima nakon što se razboleo od kamena u bubregu i urinarne infekcije, rekli su njegovi advokati.

Sedeći u invalidskim kolicima, Peliko je govorio na sudu sat vremena – pričao je o sopstvenoj mladosti, pa do godina kada je zlostavljao svoju sad već bivšu ženu.

Izražavajući kajanje, drhtavog i na momente jedva čujnog glasa, pokušavao je da objasni događaje za koje je rekao da su mu narušili detinjstvo i posadili seme poroka u njemu.

„Čovek se ne rađa kao perverznjak, postaje perverznjak“, rekao je Peliko sudijama, nakon što je ispričao, ponekad u suzama, kako ga je bolničar silovao u bolnici kada je imao devet godina, a zatim bio primoran da učestvuje u grupnom silovanju. sa 14 godina.

Peliko je takođe govorio o traumi koju je pretrpeo kada su njegovi roditelji uzeli mladu devojku u porodicu, i svedočio je neprikladnom ponašanju njegovog oca prema njoj.

"Moj otac je radio istu stvar sa devojčicom", rekao je on. "Posle očeve smrti, moj brat je rekao da su muškarci dolazili u našu kuću."

Sa 14 godina je, kako je rekao, pitao majku da li može da izađe iz kuće, ali „nije mi dozvolila“.

"Ne želim baš da pričam o ovome, samo se stidim svog oca. Na kraju, nisam prošao ništa bolje", rekao je on.

Upitan o njegovim osećanjima prema svojoj ženi, Peliko je rekao da ona ne zaslužuje to što je uradio.

„Iz mladosti pamtim samo šokove i traume, zaboravljene delom i zahvaljujući njoj. Ona ovo nije zaslužila, priznajem“, rekao je u suzama.

U tom trenutku, Žizel Peliko, koja je stajala preko puta sobe, okrenuta prema njemu preko grupe od desetina optuženih koji su sedeli između njih, vratila je naočare za sunce.

Kasnije je Dominik Peliko rekao: "Bio sam lud za njom. Ona je sve nadomestila. Sve sam pokvario."

Radnik obezbeđenja je uhvatio Pelikoa 2020. kako snima ispod ženskih suknji u supermarketu, prema sudskim dokumentima. Policija je pretražila Pelikoovu kuću i elektronske uređaje i pronašla hiljade fotografija i video snimaka muškaraca koji se upuštaju u seksualne odnose sa Žizel Peliko, dok ona, izgleda bez svesti, leži na njihovom krevetu.

Sa snimcima, policija je uspela da uđe u trag većini od 72 osumnjičena koja su tražili.

Žizel Peliko i njen muž od 50 godina imali su troje dece. Kada su otišli u penziju, par je napustio Pariz da bi se uselio u kuću u Mazanu, malom gradu u Provansi.

Kada su je policajci pozvali na ispitivanje krajem 2020. godine, ona im je u početku rekla da je njen muž "sjajan momak", prema zapisnicima. Zatim su joj pokazali nekoliko fotografija. Napustila je muža i sada su razvedeni.

Preti mu 20 godina zatvora ako bude osuđen. Osim Pelikoa, sudi se još 50 muškaraca starosti od 26 do 74 godine.

Bernadet Tesonije, 69-godišnja penzionerka koja živi na pola sata vožnje od Avinjona, gde se odvija suđenje, stigla je ispred zgrade suda u 7:15 ujutro kako bi se uverila da će obezbediti mesto u procesu koji se pomno prati.

"Kako je moguće da se za 50 godina zajedničkog života može živeti pored nekoga ko tako dobro krije svoj život? Ovo je zastrašujuće", rekla je ona dok je stajala u redu ispred zgrade suda. „Nemam mnogo nade da se to što je uradio može objasniti, ali on će barem dati neke elemente”.

XS
SM
MD
LG