Linkovi

Fudbal se vratio kući - u Španiju: "Crvena furija" prvak Evrope, Ojarzabal je heroj


Španski fudbaleri proslavljaju pobedonosni gol (Foto: AP/Manu Fernandez)
Španski fudbaleri proslavljaju pobedonosni gol (Foto: AP/Manu Fernandez)

Trofej namenjen fudbalskom prvaku Evrope ide u Španiju - tamo gde je već boravio u tri navrata, a sada će i rekordni četvrti put, zbog čega se može reći da se "vratio kući". Španija je u finalu Evropskog prvenstva u Berlinu pobedila Englesku sa 2:1 i osvojila prvu kontinentalnu titulu od 2012. godine.

Za englesku selekciju, ovo je bio drugi uzastopni poraz u finalu Evropskog prvenstva, pošto su i 2021. izgubili i to na londonskom stadionu Vembli.

Španija je povela u 47. minutu golom Nika Vilijamsa u 47. minutu, posle asistencije Lamina Jamala. Vilijamsu je to bio drugi pogodak na šampionatu.

Izjednačujući pogodak za Englesku dao je rezervista Kol Palmer u 73. minutu, a gol vredan titule prvaka Evrope za "Crvenu furiju" dao je, takođe rezervni igrač, Mikel Ojarzabal četiri minuta pre kraja utakmice, posle dodavanja Marka Kukurelje. VAR je proveravao ovaj pogodak i utvrdio da Španac nije bio u ofsajdu.

Mikel Ojarzabal slavi pobedonosni gol Španije sa Nikom Vilijamsom (Foto: AP/Thanassis Stavrakis)
Mikel Ojarzabal slavi pobedonosni gol Španije sa Nikom Vilijamsom (Foto: AP/Thanassis Stavrakis)

"Crvena furija" je bila bolji rival u većem delu utakmice i stvorila više izglednih prilika za gol i mogla je da slavi i ubedljiviju pobedu. Ipak, i ta jedna lopta u mreži bila je dovoljna da Španija večeras doda još jedan evropski trofej u svoju "riznicu", posle onih iz 1964, 2008. i 2012. Na večnoj listi EP, iza Španije je ostala Nemačka sa tri titule prvaka. Španija je na ovom EP do uspeha došla ostvarivši pobede na svih sedam utakmica koje je odigrala.

Na tribinama stadiona u Berlinu bili su i španski kralj Felipe i britanski princ Vilijam. Njegova supruga, princeza Kejt ostala je u Londonu, pošto je danas imala obavezu da uruči trofej pobedniku teniskog turnira na Vimbldonu - Špancu Karlosu Alkarazu koji je u finalu savladao Novaka Đokovića.

Za najboljeg igrača EP proglašen je Španac Rodri, a za najboljeg mladog fudbalera izabran je Lamin Jamal.

Martin Geji (levo) u duelu sa Alvarom Moratom (Foto: AP/Martin Meissner)
Martin Geji (levo) u duelu sa Alvarom Moratom (Foto: AP/Martin Meissner)

U prvom poluvremenu su se oba tima veoma dobro branila na krcatom Olimpijskom stadionu u Berlinu, gde se na tribinama okupilo više od 71.000 ljudi.

Povratnik u startnu postavu Engleske, Luk Šo, u ovom delu meča u potpunosti je uspeo da zaustavi najtalentovanijeg španskog i evropskog fudbalera, Lamina Jamala.

U skladu sa očekivanjima, Španci su imali veći posed lopte, ali iz toga nisu proistekle neke izgledne šanse za pogodak i može se reći da je to bilo jedno od slabijih poluvremena "Crvene furije" na ovom šampionatu.

Jedini udarac u okvir gola Engleske u prvom poluvremenu zabeležio je Fabijan Ruiz, ali je čuvar mreže Džordan Pikford bio veoma siguran.

Fil Foden je pred kraj poluvremena došao u priliku da dovede Englesku u vođstvo, posle prekida, ali je i Unai Simon bio na visini zadatka.

Niko Vilijams slavi prvi gol Španije (Foto: AP/Matthias Schrader)
Niko Vilijams slavi prvi gol Španije (Foto: AP/Matthias Schrader)

Španija je znatno bolje "otvorila" drugo poluvreme i već prvi ozbiljniji napad doneo joj je prednost. Igrao se 47. minut, kada je Jamal proigrao Vilijamsa, a fudbaler Atletik Bilbaa udarcem iskosa sa leve strane savladao Pikforda.

I nije su Španija zaustavila. Dva minuta posle vođstva, Dani Olmo je mogao da ga duplira, ali je sa 10-ak metara šutirao slabo pored gola. U 56. minutu je Vilijams mogao do drugog gola, međutim, lopta je posle njegovog udarca samo okrznula stativu.

Engleska je tek posle toga počeka da se "budi", a u 64. minutu je Džud Belingem gađao pored gola. Dva minuta nakon toga, engleski golman Pikford ponovo je bio junak, kada je odbranio pokušaj Jamala.

Kol Palmer posle izjednačenja (Foto: AP/Frank Augstein)
Kol Palmer posle izjednačenja (Foto: AP/Frank Augstein)

Kazna za promašaje stigla je Španiju u 73. minutu - rezervista Kol Palmer je, posle dodavanja Belingema, sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora pogodio donji desni ugao Simonovog gola i Engleska je izjednačila uprkos tome što je kapiten Hari Kejn pre toga zamenjen.

Osam minuta pre kraja utakmice, Španija je opet preko Jamala imala sjajnu šansu da povedu, ali je Pikford obranio "zicer". I to je bila najava uzbudljive završnice.

U 86. minutu Mark Kukurelja je stigao jednu naizgled izgubljenu loptu i ubacio je u kazneni prostor Engleske, a tamo se Ojarzabal bacio koliko je dug i gurnuo je iza leđa Pikforda.

Krenuli su Englezi u samom finišu na sve ili ništa i u 90. minutu su umalo stigli do izjednačenja. Posle kornera, šut Deklana Rajsa je zaustavio golman Simon, lopta se zatim odbila na glavu Gueju koji ju glavom vratio ka golu, ali je na gol intervenisao Olmo i spasao mrežu.

XS
SM
MD
LG