Linkovi

Raspetljava se klupko u španskom fudbalu: Otkaz selektoru svetskih prvakinja, nasledila ga žena


Selektor Španije Horhe Vilda slavi sa zlatnom medaljom oko vrata posle finala svetskog fudbalskog prvenstva za žene između Španije i Engleske na stadionu "Australija" u Sidneju (Foto: AP/Rick Rycroft)
Selektor Španije Horhe Vilda slavi sa zlatnom medaljom oko vrata posle finala svetskog fudbalskog prvenstva za žene između Španije i Engleske na stadionu "Australija" u Sidneju (Foto: AP/Rick Rycroft)

Fudbalski savez Španije otpustio je selektora ženske reprezentacije Horhea Vildu, manje od tri nedelje pošto je ekipa osvojila titulu svetskog prvaka, a u jeku afere izazvane ponašanjem predsednika te organizacije Luisa Rubialesa koji je poljubio u usta jednu od igračica bez njenog pristanka.

Vildu je zamenila njegova pomoćnica Montse Tome, prva žena na čelu ženskog nacionalnog tima. Tome je bila pomoćnica trenera od 2018. godine, od kada se "pokazala kao jedan od ključnih igrača u razvoju nacionalnog tima", navodi se u saopštenju fudbalskog saveza.

Vilda je bio među onima koji su aplaudirali Rubialesu kada je odbio da podnese ostavku uprkos brojnim kritikama zbog toga što je poljubio igračicu Dženi Hermoso tokom proslave titule u Sidneju prošlog meseca.

Rubialesa, koji se takođe uhvatio za međunožje u nepristojnom pobedničkom gestu posle finala, privremeno je suspendovala Svetska fudbalska federacija (FIFA) a suočava se i sa tužbom španske vlade zbog ponašanja koje je izazvalo buru kritika i dovelo do brojnih poziva na njegovu ostavku.

Vilda je kasnije rekao da je Rubialesovo ponašanje bilo neprikladno. Trener muške reprezentacije Španije Luis de la Fuente takođe je aplaudirao Rubialesovom govoru na sastanku saveza, kada je predsednik FS Španije kritikovao "lažne feministkinje".

De la Fuente se potom izvinio zbog aplauza i nazvao to "neoprostivom ljudskom greškom".

Kapiteni muške reprezentacije Španije osudili su Rubialesovo "neprihvatljivo ponašanje" u znak podrške ženskom timu koji je osvojio Svetsko prvenstvo.

Vilda je vodio ekipu na Svetskom prvenstvu iako su se neke igračice pobunile protiv njega pre manje od godinu dana i tada je delovalo da mu je funkcija u opasnosti.

Grupa od 15 igračica se povukla iz reprezentacije zbog mentalnog zdravlja, zahtevajući profesionalnije okruženje. Samo tri su se vratila u sastav koji je osvojio Svetsko prvenstvo.

Igračice koje su napustile tim potpisale su pismo u kojem se žale na Vildu i uslove rada u nacionalnom timu. U celom tom procesu Vilda je imao snažnu podršku Rubialesa.

Španski savez je saopštio da je Vilda "imao ključan doprinos za rast ženskog fudbala" i zahvalio mu se što je doveo reprezentaciju do titule na Svetskom prvenstvu i do drugog mesta na rang listi FIFA, što je njena najviša pozicija ikada.

„Savez želi da izrazi zahvalnost Horheu Vildi na pruženim uslugama, na njegovom profesionalizmu i posvećenosti tokom svih ovih godina i želimo mu uspeh u budućnosti“, navodi se u saopštenju. „On ostavlja savez sa izuzetnom sportskom zaostavštinom zahvaljujući primeni priznatog modela igre i metodologije koja je bila motor rasta za sve ženske kategorije reprezentacije”.

Vilda je bio na čelu ženske reprezentacije od 2015. On je danas takođe razrešen i funkcije sportskog direktora tima.

Navijači u Madridu su Vildi priredili “mlak” doček posle osvajanja svetske titule, a neki su mu i zviždali.

Španija nije slavila titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu otkako je muški tim osvojio trofej na turniru u Južnoafričkoj Republici 2010.

Ženska reprezentacija uspela je da dogura tek do trećeg nastupa na Svetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu. “Crvena furija” je prošla u nokaut fazu pre četiri godine, ali je izgubila od kasnijeg šampiona, Sjedinjenih Američkih Država.

Pedro Roča, trenutni vršilac dužnosti predsednika FS Španije, objavio je u utorak pismo u kojem se izvinjava fudbalskom svetu i društvu uopšte zbog Rubialesovog ponašanja.

Roča je rekao da je savez dužan da uputi „najiskrenije izvinjenja svetu fudbala u celini, fudbalskim institucijama, navijačima, igračima posebno ženskoj reprezentaciji zbog potpuno neprihvatljivog ponašanja njegovog najvišeg funkcionera”.

„Njegovo ponašanje ni na koji način ne predstavlja vrednosti španskog društva u celini, institucija, predstavnika, njegovih sportista i španskih sportskih funkcionera“, napisao je Roča.

XS
SM
MD
LG