Linkovi

Mundijal 2030. za istoriju: Šest zemalja, tri kontinenta, dva godišnja doba


Đani Infantino, predsednik Svetske fudbalske federacije (Foto: Reuters/FIFA Handout)
Đani Infantino, predsednik Svetske fudbalske federacije (Foto: Reuters/FIFA Handout)

Maroko, Španija i Portugal imenovani su za domaćine Svetskog prvenstva u fudbalu 2030, s tim što će prvi tri utakmice prve faze biti odigrane u Urugvaju, Argentini i Paragvaju u čast 100. godišnjice premijernog Mundijala, saopštila je Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španije bila je ujedno i jedina za Mundijal 2030. Odluku od organizaciji tog takmičenja FIFA je trebalo da objavi sledeće godine, ali je to ipak učinila ranije posle razgovora sa čelnicima kontinentalnih federacija.

Prvo Svetsko prvenstvo u istoriji održano je 1930. u Urugvaju i domaćin je osvojio to takmičenje. Španija je dobila organizaciju Mundijala 2030. samo nekoliko nedelja pošto je Luis Rubiales podneo ostavku na mesto predsednika nacionalnog fudbalskog saveza zbog toga što je bez saglasnosti poljubio u usta reprezentativku Dženi Hermoso nakon što je “Crvena furija” postala svetski prvak.

Odluka FIFA znači da će prvi put u istoriji Mundijal biti organizovan na tri kontinenta i u šest zemalja. Takođe, utakmica grupne faze igraće se u različitim godišnjim dobima, u zavisnosti na kojoj hemisferi zemaljske kugle će se održati.

“Savet FIFA je jednoglasno odlučio da prihvati zajedničku kandidaturu Maroka, Portugala i Španije koji će biti domaćin turnira 2030, a reprezentacije tih zemalja automatski će se kvalifikovati na Mundijal. Takođe, uzevši u obzir istorijski kontekst prvog Mundijala, jednoglasno smo odlučili i da se održi ceremonija proslave u Montevideu, kao i da se tri meča odigraju u Urugvaju, Argentini i Paragvaju”, navodi se u saopštenju FIFA.

Svetsko prvenstvo igra se svake četvrte godine. Poslednji Mundijal održan je 2022. u Kataru, a titulu prvaka, treći put u istoriji, osvojila je Argentina.

Fudbalski Savez Argentine (AFA) saopštio je da će Gaučosi “odigrati prvi meč grupne faze 2030. kuće, pred svojim navijačima”.

“U svetu koji je podeljen, FIFA i fudbal ujedinjuju”, rekao je Đani Infantino, prvi čovek FIFA.

“Savet FIFA je jednoglasno odlučio da na adekvatan način proslavi stogodišnjicu Mundijala, koji je prvi put održan 1930. u Montevideu. Proslava će biti održana u Južnoj Americi, a Urugvaj, Argentina i Paragvaj će organizovati po jedan meč Svetskog prvenstva 2030”, kazao je Infantino.

Objasnio je da će prvi od ta tri meča biti odigran u Montevideu, na stadionu Sentenario. Upravo taj objekat je bio mesto odigravanje prvo meča u istoriji Mundijala.

Robert Harison, predsednik Fudbalskog saveza Paragvaja, rekao je da će se reprezentacija te zemlje, kao i Argentina i Urugvaj automatski kvalifikovati za Mundijal 2030, ali nije detaljnije objasnio šta će to značiti za proces kvalifikacija na tom kontinentu.

Svetsko prvenstvo se vraća u Španiju

Portugal i Maroko nikada nisu bili domaćini Mundijala, ali Španija jeste – 1982. godine.

Pedro Roća, predsednik Izvršnog komiteta FS Španije, rekao je da su svi uzbuđeni zbog organizacije Mundijala u zemlji čija je reprezentacija 2010. postala prvak sveta.

"Siguran sam da ćemo sa Marokom i Portugalom organizovati najbolje Svetsko prvenstvo u istoriji”, rekao je on.

Fernando Gomeš, prvi čovek Fudbalskog saveza Portugala, rekao je:

“Svaka od naših zemalja donosi živu fudbalsku tradiciju, neviđeno organizaciono iskustvo i kapacitet za inovacije koji će, bez sumnje, ostaviti trag na budućnost takmičenja”.

Marokanski kralj Mohamed šesti pozdravi je odluku čelnika FIFA. Reprezentacije ove zemlje oduševila je fudbalski svet na prošlogodišnjem Mundijalu u Kataru kada je stigla do polufinala.

FIFA je saopštila da će Svetsko prvenstvo 2034. biti održano u Aziji ili Okeaniji, a Saudijska Arabija je već najavila kandidaturu

XS
SM
MD
LG