Linkovi

Generalni sekretar NATO u dvodnevnoj poseti Makedoniji


Referendum o novom imenu države se održava krajem meseca u Makedoniji, Foto: Glas Amerike
Referendum o novom imenu države se održava krajem meseca u Makedoniji, Foto: Glas Amerike

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravi u dvodnevnoj poseti Skoplju, tokom koje će se sastati sa makedonskim predsednikom Ðorđem Ivanovim i premijerom te zemlje Zoranom Zaevim.

Stoltenberg je rekao da je na građanima Makedonije da odluče na referendumu da li će se priključiti međunarodnoj zajednici i istakao da ta vojna alijansa očekuje Makedoniju kao svoju 30.u članicu.

Stoltenberg je zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni “Ilinden”, prenela je agencija MIA.

“Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbednosti,” rekao je Stoltenberg.

Uoči referenduma o promeni imena makedonske države, zakazanog za 30. septembar, najavljene su i posete nemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskog kancelar Sebastijana Kurca ove nedelje.

Verujem da su Evropska unija i NATO pravo mesto za Makedoniju i nastaviću da podržavam naše strateške ciljeve, međutim, EU i NATO ne treba ni na koji način da budu alibi za loš sporazum, izjavio je predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov na sastanku sa generalnim sekretarom NATO.

Ivanov je rekao Stoltenbergu da je Makedonija ispunila kriterijume za članstvo u NATO 2008. godine i da je zemlja aktivno doprinosila međunarodnim misijama od tada, zasužujući mesto u NATO bez dodatnih uslova, navedeno iz predsedničke kancelarije, prenela je MIA.

Inače prema najnovijim istraživanjima Instituta za demokratiju Societas Civilis Skopje i Makedonskog centra za međunarodnu saradnju, više od 40 odsto građana Makedonije glasaće "za" sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije na referendumu, pokazuju rezultati.

Protiv dogovara sa Grčkom glasaće 8,6 odsto ispitanika, neopredeljenih je 6,3 procenata, dok je dva odsto anketiranih odbilo da odgovori.
Bez odgovora je bilo 42,2 procenta ispitanika, prenosi agencija MIA.
Na referendum će izaći 57,8 odsto ispitanika, dok 28,8 procenta neće glasati, a 11,2 odsto još ne zna da li će iskoristiti svoje pravo glasa.

Anketa je sprovedena između 7. i 25. avgusta i obuhvatila je 1.000 ispitanika.

Od ovog referenduma zavisi budućnost zemlje koja već 27 godina stagnira zbog sukoba sa Grčkom oko imena države, a koja je sprečavala prijem Makedonije u NATO i početak njenih pregovora o pristupanju EU. Prema nedavno postignutom dogovoru predstavnika vlasti u Grčkoj i Makedoniji, glasači u bivšoj jugoslovenskoj republici odlučivaće o novom imenu Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija.

XS
SM
MD
LG