Linkovi

Rusija sudi Gerškoviču zbog "rada za CIA", SAD odbacuju "lažne" optužbe


ARHIVA - Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Američkom novinaru Evanu Gerškoviču, koji je u Rusiji pritvoren po optužbama za špijunažu, sudiće se u gradu Jekaterinburgu, saopštile su u četvrtak ruske vlasti.

Rusko tužilaštvo je saopštilo da je utvrđena optužnica protiv Gerškoviča i da je slučaj prosleđen regionalnom sudu. Tužioci su naveli da su zaključili da je Gerškovič prikupljao informacije za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) o jednoj ruskoj fabrici tenkova.

"Istragom je ustanovljeno, i potvrđeno dokazima, da je Gerškovič, američki novinar za Vol strit žurnal, po instrukcijama CIA-e prikupljao tajne informacije u regionu Sverdlovsk u martu 2023. godine o aktivnostima odbrambene fabrike NPK Uralvagonzavod JSC na proizvodnji i popravci vojne opreme", navodi se u saopštenju tužilaštva. Nisu međutim pruženi dokazi, prenosi agencija Rojters.

Nije precizirano kada će suđenje početi niti da li će biti zatvoreno za javnost, kao što je to običaj u sličnim slučajevima.

Gerškovič i Vol strit žurnal odbacuju optužbe, a dnevnik je više puta pozivao na oslobađanje svog novinara.

Američki dnevnik je u četvrtak kritikovao "nečuvenu" odluku ruskog tužilaštva.

"Evan Gerškovič je suočen sa lažnom i neosnovanom optužbom. Najnoviji potez Rusije ka lažnom suđenju je, iako očekivan, duboko razočaravajući i ne manje nečuven", naveli su u saopštenju glavna urednica Ema Taker i čelnici Vol strit žurnala.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da optužbe nisu kredibilne i da Gerškovič nije uradio ništa pogrešno.

"Nikada nije trebalo da bude uhapšen. Novinarstvo nije zločin. Optužbe protiv njega su lažne i ruska vlada to zna. Trebalo bi odmah da bude oslobođen. U ime američke vlade, mogu da kažem da ćemo nastaviti da radimo na tome da ih vratimo kući", rekao je portparol Metju Miler.

Bijela kuća je optužbe nazvala "smiješnim", dok je predsjednik Džo Bajden ocijenio je da je riječ o "potpuno nelegalnom" pritvaranju.

Eksperti za slobodu medija rekli su prethodno za Glas Amerike da će suđenje svakako biti lažno, ali da je neophodno da bi se osiguralo oslobađanje Gerškoviča kroz razmenu zarobljenika između Rusije i SAD.

Gerškovič (32) uhapšen je 29. marta prošle godine u Jekaterinburgu po optužbama za špijunažu zbog kojih mu prijeti zatvorska kazna do 20 godina. Federalna služba bezbjednosti (FSB), nasljednica KGB-a, saopštila je da je Gerškoviča "uhvatila na djelu" dok je pokušavao da dođe do vojnih tajni. Nije međutim dala dokaze za to.

Stejt department je Gerškoviča proglasio nezakonito pritvorenim. Prvi je američki novinar pritvoren po optužbama za špijunažu od vrhunca Hladnog rata kada je 1986. godine uhapšen Nikolas Danilof. Hapšenje Gerškoviča šokiralo je strane novinare u Rusiji, iako je ta zemlja uvela veoma represivne zakone o medijima nakon što je poslala trupe u Ukrajinu, prenosi agencija Asošijeted pres.

U Rusiji je pritvorena i Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa koja ima dvojno američko-rusko državljanstvo. Kurmaševa je optužena da se nije registrovala kao takozvani strani agent i da je širila, kako tvrdi Moskva, lažne informacije o ruskoj vojsci. Američka vlada je pozvala Rusiju da je hitno oslobodi.

XS
SM
MD
LG