Linkovi

Gilejn Maksvel proglašena krivom za podvođenje tinejdžerki Epstinu


Crtež iz sudnice za vreme izricanja presude Gilejn Maksvel 29. decembra 2021.
Crtež iz sudnice za vreme izricanja presude Gilejn Maksvel 29. decembra 2021.

Britanska bogatašica Gilejn Maksvel proglašena je krivim za regrutovanje tinejdžerki koje je seksualno zlostavljao američki milioner Džefri Epstin.

Tokom suđenja koje je trajalo mesec dana, četiri žene su iznele detalje o seksualnom zlostavljanju devojaka od kojih su neke imale samo 14 godina. One su opisale kako su zlostavljanje kao tinejdžerke 1990-ih i počeetkom 2000-ih u Epstinovim raskošnim kućama na Floridi, u Njujorku i Nju Meksiku.

Porota je većala punih pet dana pre nego što je proglasila Maksvel krivom za pet od šest tačaka optužnice. Postoji verovatnoća da će provesti dugi niz godina u zatvoru, što je ishod koji odavno traže žene koje su se godinama borile da Gilejn Maksvel odgovara zbog svoje uloge u podvođenju Epstinovih mladih žrtava - seksualnom zlostavljanju u kome je ponekad i sama učestvovala.

Odbrana je tvrdila da je Maksvel žrtva osvetoljubivosti i pokušaja da se tužiteljkama pruži osećanje pravde koje im je uskraćeno kada je njihov glavni krivac, Epstin, izvršio samoubistvo pred početak suđenja 2019.

Svedoci optužbe

Tokom suđenja, tužioci su pozvali 24 svedoka da poroti opišu kako je izgledao život u Epstinovim kućama.

Jedan član kućnog osoblja svedočio je da se od njega očekivalo da bude "gluv i slep" za sve što se dešava u privatnom životu Epstina, finansijera koji se družio sa uticajnim političarima i poslovnim tajkunima, kao i Gilejn Maksvel, koja je bila deo svetskog džet seta kao ćerka jednog britanskog medijskog mogula.

Piloti su izlazili da svedoče i pominjali imena slavnih ličnosti - britanskog princa Endrjua, Bila Klintona i Donalda Trampa - koji su leteli Epstinovim privatnim avionima. Porota je videla fizičke dokaze kao što je sto za masažu koji je koristio Epstin i "crna knjiga" u kojoj su se nalazile kontakt informacije nekih žrtava, zavedene kao "masaže". Pokazani su i bankovni podaci iz kojih se vidi da je Epstin uplatio 30,7 miliona dolara na račun Gilejn Maksvel, koja mu je godinama bila prijateljica, jedno vreme devojka, a kasnije radila za njega.

Međutim, u centru optužbe bilo je svedočenje četiri žene koje su rekle da su, kao vrlo mlade, bile žrtve Maksvel i Epstina.

Tri su svedočile pod pseudonimom ili koristeći samo ime bez prezimena da bi zaštitile svoju privatnost: Džejn, televizijska glumica, Kejt, bivša britanska manekenka i Kerolajn, majka i lečena zavisnica od droge. Četvrta je Eni Farmer, psihološkinja koja je odlučila da koristi svoje pravo ime, pošto je proteklih godina bila otvorena i glasna u svojim optužbama.

ARHIVA - Odri Straus, državna tužiteljka, na konferenciji za medije iznosi optužbe protiv Gilejn Maksvel u Njujorku, 2. jula 2020.
ARHIVA - Odri Straus, državna tužiteljka, na konferenciji za medije iznosi optužbe protiv Gilejn Maksvel u Njujorku, 2. jula 2020.

Njihovi iskazi su potvrđivali jedan drugi u opisivanju ponašanja Gilejn Maksvel. Koristila je šarm i poklone da stekne njihovo poverenje, pokazivala interesovanje za njihove tinejdžerske probleme i pružala im uveravanja da će Epstin iskoristiti svoje bogatstvo i veze da im pomogne u ostvarenju snova. Zatim ih je navodila da masiraju Epstina - a te masaže vrlo brzo bi postale seksualne prirode, što je Gilejn predstavljala kao normalno.

Odbrana Gilejn Maksvel

60-godišnja Maksvel je odlučno odbacila optužbe preko svojih advokata. Ipak je odbila da preuzme rizik i izađe da svedoči, a sudiji je poručila: "Vlada nije dokazala svoj slučaj tako da nema razloga da svedočim".

"Optužbe protiv Gilejn Maksvel su za stvari koje je uradio Džefri Epstsin", rekao je poroti jedan od njenih advokata Bobi Sternhajm. "Ali ona nije Džefri Epstin i ona nije slična Džefriju Epstinu."

Advokati Maksvel dovodili su u pitanje da li su uspomene tužiteljki istinite ili su na njih uticali advokati koji su želeli da steknu zaradu. Jedan od svedoka odbrane bila je Elizabet Loftus, profesorka sa Univerziteta Kalifornije koja je svedočila kao stručnjak za pamćenje na oko 300 suđenja. Rekla je da uspomene mogu da budu "kontaminirane" zbog sugestivnih pitanja onih koji ispituju svedoke - posebno policije, tužilaca i novinara.

Članovi porodice Gilejn Maksvel, koji su svakog dana prisustvovali suđenju, žalili su se da je ona u teškom stanju zbog loših uslova u zatvoru u Bruklinu gde je držana od kad je uhapšena u julu 2020. Maksvel je više puta pokušala da bude puštena pod kaucijom, ali nije uspela.

Suđenja koja se odnose na Epstina i Maksvel još nisu završena. Maksvel treba da se sudi na osnovu dve tačke optužnice za davanje lažnog iskaza pod zakletvom.

Sudski procesi koje se odnose na optužbe za zlostavljanje se takođe nastavljaju, uključujući tužbu Virdžinije Džufri, koja tvrdi da je bila primorana da ima seksualni odnos sa princom Endrjuom kada je imala 17 godina. Endrju je porekao njene optužbe a veruje se da to suđenje neće skoro početi.

XS
SM
MD
LG