Linkovi

Italijanski mediji: U brodolomu nastradao 41 migrant


Migranti plivaju pored prevrnutog drvenog čamca tokom spasilačke operacije španske nevladine organizacije Open Arms na jugu italijanskog ostrva Lampeduza u Sredozemnom moru, 11. avgusta 2022.
Migranti plivaju pored prevrnutog drvenog čamca tokom spasilačke operacije španske nevladine organizacije Open Arms na jugu italijanskog ostrva Lampeduza u Sredozemnom moru, 11. avgusta 2022.

Veruje se da je 41 migrant nastradao kada se njihov čamac prevrnuo kod Tunisa prošle nedelje, prenela je italijanska državna televizija RAI, pozivajući se na svedočenja četvoro preživelih koji su spašeni i dovedeni na kopno u sredu.

Prema informacijama RAI-u i novinske agencije ANSA, četvoro migranata je prvo pokupio teretni brod Rimona pod zastavom Malte u Sicilijanskom moreuzu. Potom ih je preuzela italijanska Obalska straža i dovela na ostrvo Lampeduza na Siciliji.

Ostrvo, koje je bliže Africi nego italijanskom kopnu, često je odredište za krijumčare migranata, a njegov centar za zadržavanje migranata ovog leta je često prepun pridošlica.

Alesandra Filograno, portparolka italijanskog Crvenog krsta, potvrdila je da je četvoro preživelih stiglo u centar Lampeduza u sredu ujutro: dva muškarca, žena i maloletnik bez pratnje. Filograno nije imala više informacija.

Ni ANSA ni RAI nisu naveli izvor informacija, ali su izvestili da su četvoro preživelih — koji su poreklom iz Obale Slonovače i Gvineje — rekli da je život izgubila 41 osoba, uključujući troje dece.

Ovog leta veliki broj čamaca krijumčara ljudima isplovio je iz Tunisa ka Italiji. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je u Italiju do sada stiglo više od 93.000 migranata, što je dvostruko više od 45.000 koliko ih je stiglo u istom periodu 2022. godine.

Najbrojniji među onima koji dolaze su ljudi iz Gvineje, Obale Slonovače, Egipta i Tunisa.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija desničarska vlada uključuje stranku Liga protiv migranata, podstakla je Evropsku uniju da joj se pridruži u naporima da nagovori Tunis da suzbije krijumčarske operacije, ali brodovi sa migrantima i dalje plove ka Evropi.

XS
SM
MD
LG