Linkovi

Globalni tehnološki kvar prizemljio letove, pogodio medije, finansije, trgovine, telekomunikacije...


Monitor kase na blagajni prodavnice u Sindeju sa plavim ekranom usred globalnog tehnološkog kvara, u Sidnetu, Australija, 19. jula 2024.
Monitor kase na blagajni prodavnice u Sindeju sa plavim ekranom usred globalnog tehnološkog kvara, u Sidnetu, Australija, 19. jula 2024.

Tehnološki kvar u petak je poremetio brojne sektore širom sveta, od putovanja do finansija, pre nego što su usluge počele da se normalizuju posle višesatnog poremećaja.

Probleme u sistemima, zbog kojih su prizemljeni letovi, neke televizije prekinule emitovanja a mušterije ostale bez pristupa uslugama kao što je zdravstvena zaštita, po svemu sudeći je izazvalo ažuriranje softvera kompanije za sajber bezbednost KraudStrajk (CrowdStrike).

Iz kompanije je saopšteno da je problem tokom ažuriranja pogodio Majkrosoftove klijente. Majkrosoft je kasnije naveo da je problem rešen.

Vebsajt Daundetektor (DownDectector), koja prati prekide interneta koje su prijavili korisnici, zabeležila je prethodno prekide u uslugama Viza, ADT sikjuritija i Amazona, kao i avio-kompanija uključujući Amerikan erlajns i Delta erlajns.

Oglasio se krivac za IT pad: Problem identifikovan i ispravljen

Džordž Kurc, generalni direktor kompanije KraudStrajk (CrowdStrike), čije je ažuriranje softvera - ispostavilo se - glavn uzrok problema koji su u petak pogodili različite kompanije i usluge, oglasio se rano popodne po srednjeevropskom vremenu saopštenjem u kom navodi da u pitanju nije sajber napad, već kvar koji je "identifikovan, izolovan i popravljen".

"KraudStrajk aktivno radi sa klijentima pogođenim defektom pronađenim u jednom ažuriranju sadržaja za Vindovs hostove. Mek i Linuks hostovi nisu pogođeni. Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad. Problem je identifikovan, izolovan i ispravka je primenjena", napisao je Kurc u poruci na platformi Eks.

"Klijente upućujemo na portal za podršku za najnovija ažuriranja i nastavićemo da pružamo potpuna i stalna ažuriranja na našoj veb stranici. Dalje preporučujemo organizacijama da osiguraju komunikaciju sa predstavnicima KraudStrajka preko zvaničnih kanala. Naš tim je u potpunosti mobilisan da osigura bezbednost i stabilnost klijenata KraudStrajka", napisao je Kurc.

Novinske kuće u Australiji izvestile su da je rad avio-kompanija, telekomunikacionih provajdera, banaka i medijskih emitera bio u prekidu jer su izgubili pristup kompjuterskim sistemima. Neke novozelandske banke su saopštile da su takođe van mreže.

Veliki broj poremećaja prijavljivale su i avio-kompanije i aerodromi.

U SAD, vlasti su saopštile da su avio-kompanije Junajted erlajns, Amerikan erlajns, Delta i Alidžent er bile primorane da prizemlje avione, dok su druge kompanije i aerodromi širom sveta prijavilji kašnjenja i poremećaje.

Rad avio-kompanija, železnice i televizijskih kuća u Ujedinjenom Kraljevstvu takođe je bio poremećen zbog problema s kompjuterima. Među pogođenim su bili i niskobudžetna avio-kompanija Rajaner, operatori vozova TransPenajn ekspres i Govia Temslink relvej, kao i emiter Skaj njuz.

"Trenutno trpimo poremećaj širom mreži zbog globalnog IT prekida kod treće strane, koji je van naše kontrole", saopštio je Rajaner. "Savetujemo svim putnicima da stignu na aerodrom najmanje tri sata pre planiranog vremena polaska".

Široko rasprostranjeni problemi prijavljeni su na australijskim aerodromima, na kojima su bili dugi redovi, dok su neki putnici ostali zaglavljeni jer su usluge onlajn čekiranja bile onemogućene. Putnici u Melburnu stajali su u redu više od sat vremena kakobi se čekirali.

Amsterdamski aerodrom Šiphol saopštio je na svojoj veb stranici da je prekid imao "veliki uticaj na letove" u oba smera, do i od tog prometnog evropskog čvorišta.

U Nemačkoj, berlinski aerodrom saopštio je u petak ujutro da će "zbog tehničke greške doći do kašnjenja u čekiranju". Rečeno je da su letovi obustavljeni do 10 sati (08:00 GMT), bez navođenja detalja, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Na rimskom aerodromu Leonardo da Vinči, neki letovi za SAD su imali kašnjenja, dok su drugi ostali nepromenjeni.

Er srbija: Moguća velika odstupanja od reda letenja

Er Srbija, nacionalni avioprevoznik Srbije, saopštila je da su zbog globalnih tehnoloških problema moguća velika odstupanja od planiranog reda letenja i izvinila se putnicima.

Zbog toga se tokom dana očekuju odstupanja od planiranog reda letenja. Saobraćaj je posebno otežan na pojedinim aerodromima u Španiji, kao i u Berlinu, Amsterdamu, Cirihu. Kao posledica toga, može doći do faznih kašnjenja i daljeg nepovoljnog uticaja na odvijanje saobraćaja, kaže se u saopštenju obavljenom na platformi Eks. Aerodrom u Cirihu ostaje zatvoren do 20 časova po lokalnom vremenu.

Svi putnici koji budu izgubili svoje konekcije biće preusmereni na alternativne letove, poručuju iz Er Srbije i pozivaju putnike da se za više informacija obrate Kontak centru "Er Srbije" na 0800 11 528 za pozive iz Srbije, na +381 11 311 21 23 iz inostranstva ili poste airserbia.com ili stranice Er Srbije na društvenim mrežama.

Prekidi rada u Australiji prijavljeni na sajtovima uključuju banke NAB, Komonvelt i Bendigo, avio-kompanija Virdžin Australija i Kantas, kao i interneta i telefonskih profajdera kao što je Telstra.

Novinske kuće u Australiji — uključujući ABC i Ski njuz — nisu bile u mogućnosti da emituju na svojim TV i radio kanalima i prijavile su iznenadna isključenja računara koji rade sa Vindouzom. Neke TV kuće vesti emitovale su uživo onlajn iz mračnih kancelarija, ispred kompjutera na kojima se vidi "plavi ekran smrti" (kolokvijalno ime za sistemske poruke sa uputstvima koje se na plavoj pozadini pojavljuju na ekranima nakon pada Vindovsovog sistema).

Kupci nisu mogli da plate u nekim supermarketima i prodavnicama zbog prekida naplatnog sistema.

Novozelandske banke ASB i Kivibank saopštile su da su im usluge bile smanjene.

XS
SM
MD
LG