Linkovi

Građani odaju poslednju poštu Dezmondu Tutuu


Jedan od memorijala za Tutua u Kejptaunu
Jedan od memorijala za Tutua u Kejptaunu

Hiljade građana odalo je poslednju poštu nadbiskupu Dezmondu Tutuu, čije telo je izloženo u centralnoj katedrali u Kejptaunu, gde je često govorio protiv aparthejda i rasne nepravde.

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade, koji se tokom celog života borio protiv rasnih i kulturološih podela, preminuo je u 91. godini.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za Južnoafričku Republiku, gde su ga mnogi zvali "Tata" (otac). Otkako je umro, crkvena zvona zvone svakodnevno u njegovu čast.

Njegovo telo će biti izloženo u katedrali i u petak tokom dana, dok će sahrana biti u subotu. Govor će mu držati predsednik Siril Ramaposa.

"Ovde sam da odam poštu. On je jedan od mojih uzora i želim da radim isto što i on u životu", rekao je lekar Rendal Ortel.

Amanda Mbikvana je stigla u 5 sati ujutru, sa majkom i rođacima, kako bi odala poštu.

"Znamo šta je Tata radio, da se borio za nas i da živimo u slobodnoj zemlij zahvaljujući njemu".

Tutu je dobio Nobelovu nagradu za mir 1984. za nenasilan otpor manjinskoj belačkoj vladi. Deceniju kasnije svedočio je i kraju tog režima i predsedavao Komisijom za istinu i pomirenje, koja je istraživala režimske zločine.

"Uvek je bio glas onih koji se ne čuju i uvek je bio glas razuma", rekao je anti-aparthejd aktivita Kris Nisen.

Dezmond Tutu je zatražio da bude sahranjen u najjeftinijem kovčegu i da sahrana ne bude luksuzna. Biće kremiran i njegovi ostaci će biti ostavljeni u katedrali, u kojoj je često govorio o rasnoj nepravdi.

XS
SM
MD
LG