Linkovi

Grčka strahuje da Turska planira slanje reke migranata zaraženih koronom ka Evropi


Vozilo grčke vojske sa ventilatorom kojim potiskuju oblak suzavca, u blizini granice sa A vehicle with a ventilator to move away tear gas is seen near Turkey's Pazarkule border crossing, in Kastanies, Greece March 12, 2020. REUTERS/Florion Goga
Vozilo grčke vojske sa ventilatorom kojim potiskuju oblak suzavca, u blizini granice sa A vehicle with a ventilator to move away tear gas is seen near Turkey's Pazarkule border crossing, in Kastanies, Greece March 12, 2020. REUTERS/Florion Goga

Grčke snage u povišenom su stepenu pripravnosti nakon što su se pojavili izveštaji da Turska planira da podstakne novi talas migranata ka Evropi. Zvaničnici u Atini kažu da strahuju da bi izbeglice zaražene koronavirusom mogle da budu unutar novog talasa tražilaca azila.

Grčki zvaničnici, koje je kontaktirao Glas Amerike, rekli su da su pojačane mere pripravnosti usledile nakon izveštaja obaveštajnih službi koji pokazuju da turske vlasti premeštaju izbegličke grupe iz udaljenih oblasti u unutrašnjosti Turske na zapadne obale zemlje, gde krijumčari mogu da ih krišom transportuju do grčkih ostrva, koja su udaljena tek nekoliko kilometara.

Oni su rekli da grčka obalska straža, vazduhoplovne snage i mornarica pojačavaju patrole u Egejskom moru, preko kog se proteže granica Grčke i Turske, u isčekivanju onoga što nazivaju organizovanim pokušajem Ankare da pogura hiljade tražilaca azila ka Evropi.

Da li taj potez obuhvata i migrante inficirane koronavirusom ostaje nejasno, rekli su zvaničnici za VOA.

Ali u nedelju, glavni grčki mediji izvestili su da Turska zapravo razmatra takav plan... nadajući se da će tako izvršiti novi pritisak na Evropu da odobri dodatnu finansijsku pomoć za udomljavanje gotovo četiri miliona sirijskih izbeglica i tako poštede kontinent nove migrantske krize.

Odnosi između Atine i Ankare zategnuti su otkako je turski predsednik Rečep Tajip Erdogan objavio ranije ove godine da neće više blokirati migrante i izbeglice u njihovom pokušaju da probaju da uđu u Evropu.

On je ukinuo tu odluku kasnije prošlog meseca, premeštajući desetine hiljada migranata koji su se nakupili duž grčko-turske granice u izdvojenim kampovima kako bi se usporilo širenje koronavirusa u zemlji.

Turska, međutim, javno je obećala da će otvoriti svoje granice za migrante kada jednom uspe da suzbije širenje Kovida 19.

To je pretnja koju Atina ne podcenuje.

XS
SM
MD
LG