Linkovi

Guverneri SAD povlače Nacionalnu gardu zbog politike imigracije


Arhiva - Pripadnici nacionalne garde nadziru reku Rio Grande na granici u Romi, Teksas, 10. aprila 2018.
Arhiva - Pripadnici nacionalne garde nadziru reku Rio Grande na granici u Romi, Teksas, 10. aprila 2018.

Guverneri više američkih država na istočnoj obali objavili su da neće raspoređivati resurse Nacionalne garde u blizini granice SAD i Meksika, što je značajno simboličko, ali i politički važno odbijanje imigracione politike "nulta tolerancija" Trampove administracije, koja je rezultirala odvajanjem dece migranata od njihovih porodica.

Guverner Merilenda, Leri Hogan, republikanac, objavio je u utorak ujutro na svom Tviter nalogu da je naredio četvorici članova posade da odmah vrate helikopter u Novom Meksiku.

Arhiva - Guverner Merilenda, Leri Hogan, govori tokom svečanog ručka u Vašingtonu, 19. aprila 2018.
Arhiva - Guverner Merilenda, Leri Hogan, govori tokom svečanog ručka u Vašingtonu, 19. aprila 2018.

"Dok ova politika razdvajanje dece od porodica ne bude ukinuta, Merilend neće rasporediti ni jedan resurs Nacionalne garde na granici", tvitovao je Hogan.

Guverner Masačusesa, Čarli Bejker, koji je kao i Hogan republikanski guverner konzervativne države, u ponedeljak je opozvao odluku da pošalje helikopter Nacionalne garde na granicu, nazivajući politiku Trampove adminsitracije "surovom i nehumanom".

Sa demokratske strane, guvereni u Konektiketu, Delaveru, Nju Džersiju, Pensilvaniji, Roud Ajlandu, Njujorku i Virdžiniji - svi su najavili svoje odbijanje da pošalju resurse Nacionalne garde kako bi pomagali u slučajevima u vezi sa imigracijom.

Resursi o kojima je reč iz svake države relativno su mali, pa akcija guvernera verovatno neće imati veliki praktični uticaj. Ali, ona je snažan politički gest, kaže Milea Kromer, direktorka Sara T. Hjudžes centra za politiku na terenu pri Gučer koledžu u Tovsonu, Merilend.

"Mislim da trenutak kada imate veliki procenat u zemlji koji dovodi u pitanje vođstvo Trampove administracije, svakako je momenat za guvernere širom zemlje da pokažu liderstvo, posebno u vreme ovakvih podela", rekla je Kromer.

Prosilno odvajanje dece migranata od roditelja rasplamsalo je kriticizam širom političkog sprektra i izazvalo proteste širom zemlje protiv imigracione politike Donalda Trampa.

"Otkako smo osnovani, čak i od pre toga, naša nacija bila je svetionik za porodice koje traže slobodu i čeznu za boljim životom", rekao je u utorak guverner Nju Džersija, demokrata Fil Marfi, nakon što je poptisao ukaz koji zabranjuje korišćenje državnih resursa. "Predsednik Tramp izokrenuo je ovo obećanje naglavačke udvostručujući svoju nehumanu i surovu politiku razdvajanja porodica".

Arhiva - Guverner Nju Džersija, Fil Marfi, govori u Oušnportu, Nju Džersi, 14. juna 2018.
Arhiva - Guverner Nju Džersija, Fil Marfi, govori u Oušnportu, Nju Džersi, 14. juna 2018.

U Njujorku, Guverner Endrju Kumo ponovio je odluku koju je prvi doneo ranije ove godine da ne šalje resurse Garde na granicu, kako bi asistirali u dužnostima u vezi sa imigracijom. On je takođe pozavao na federalnu istragu politike povezane sa razdvajanjem dece od porodica.

Guverner Delaverea, Džon Karni, demokrata, rekao je da je odbio zahtev koji je primio u utorak da pošalje trupe Nacionalne garde na jugozapadnu granicu, dok su demokratski guverneri Virdžinije i Severne Karoline rekle da će opozvati pripadnike Garde i opremu koju su već poslali na granicu.

"Ukoliko predsednik Tramp opozove sadašnju nehumanu politiku razdvajanja dece od roditelja, Delaver će prvi priskočiti da pomaže našim sestrinskim državama u obezbeđivanju granice", rekao je Karni u izjavi.

Deca imigranata, smeštena u šatore, vide se kako hodaju u kolini u ustanovi u blizini granice Meksika u Tornilu, Teksas, 19. juna 2018.
Deca imigranata, smeštena u šatore, vide se kako hodaju u kolini u ustanovi u blizini granice Meksika u Tornilu, Teksas, 19. juna 2018.

Guverneri nisu jedini koji traže akciju: Gradonačelnici širom SAD najavili su planiraju da otputuju na granicu u Teksasu u četvrtak kako bi protestovali protiv politike "nulte tolerancije". Gradonačelnici će se okupiti u blizini tačke ulaska gde su maloletnici migranti počeli da pristižu u skloništa nalik šatorima prošle nedelje.

Američka Konferencija gradonačelnika prošle nedelje jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se protivi razdvajanju dece od roditelja na granici.

XS
SM
MD
LG