Linkovi

Republikanci objavili dokument FBI-a o poslovima Bajdenovog sina


Hanter Bajden, arhiva
Hanter Bajden, arhiva

VAŠINGTON - Republikanski senator Čak Gresli objavio je dokument FBI-a sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, a za koji republikanci tvrde da je značajan za istragu o poslovima Hantera Bajdena, sina predsednika SAD. Kongresmen Džejms Komer, koji vodi Odbor za nadzor Predstavničkog doma, ranije je zatražio dokument od FBI-a.

Članovi odbora već su imali uvid u dokument pod nazivom FD-1023, u kojem se nalaze navodi doušnika o navodnim poslovima Hantera Bajdena u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma. Republikanci su međutim priznali da ne znaju da li su te informacije tačne.

"Amerikanci sada mogu sami da pročitaju ovaj dokument", rekao je Gresli.

Senator Čak Gresli iz Ajove
Senator Čak Gresli iz Ajove

Dokument je dopuna informacijama koje su se već pojavljivale tokom prvog procesa opoziva Donalda Trampa, prema kojima je Trampov bliski saradnik Rudi Đulijani pokušavao da pronađe kompromitujuće informacije o Bajdenu pred izbore 2020.

"Zaista je izvanredno to kako kongresni republikanci, u želji da sruše predsednika Bajdena bez obzira na istinu, nastavljaju da plasiraju tvrdnje koje su godinama opovrgavane. Istraživao ih je navodno i Trampov sekretarijat za pravosuđe, ceo opoziv se bazirao na tim pitanjima, i iznova je konstatovan manjak kredibiliteta. Jasno je da su kongresni republikanci spremni da igraju besramnu, nepoštenu igru i ne puste istinu na videlo", kaže portparol Bele kuće Ian Sams.

U dokumentu FBI-a na četiri stranice se nalazi svedočenje doušnika koji tvrdi da je prisustvovao sastancima 2015. i 2016. kada su predstavnici Burisme dogovarali poslove u SAD. Doušnik kaže i da su mu iz Burisme govorili o vezama i dogovorima sa Hanterom Bajednom.

Jedan predstavnik kompanije je navodno rekao kako drže Hantera u upravnom odboru jer veruju da "preko njegovog tate" mogu da se zaštite od raznih problemima.

Drugi navod odnosi se na izjavu jednog od direktora kompanije koji je sugerisao da se Bajdenovima plati po 5 miliona dolara u vreme kada je Burisma tražila smenu ukrajinskog tužioca Viktora Šokina.

Džejmi Raskin, najviše rangirani demokrata u Odboru za nadzor, rekao je da je dokument pun "neproverenih optužbi iz druge ruke, koje su nekoliko godina stare" i da se već pokazalo tokom suđenja za opoziv Trampu 2019. da nisu tačne.

"Kao što je FBI već saopštio, optužbe je istraživao Trampov Sekretarijat za pravosuđe i istraga je zatvorena u avgustu 2020. posle osam meseci i nije pronađeno dovoljno dokaza da se nastavi dalje", kaže Raskin.

Demokratski kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, arhiva
Demokratski kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, arhiva

Republikanci kažu da je FBI prvo dao članovima odbora redigovani dokument, ali da će javnost sada moći da ga vidi u celosti.

Pred Odborom za nadzor svedočilo je dvoje uzbunjivača iz Interne revizije koji su tvrdili da je Sekretarijat za pravosuđe hteo da se meša u njihovu istragu o finansijama Hantera Bajdena, i koji kažu da nisu znali za FBI dokument. Sekretarijat je osporio njihove navode.

Hanter Bajden se nedavno izjasnio krivim za prekršaje u vezi sa plaćanjem poreza, a tužilac u tom slučaju rekao je da je voljan da svedoči pred kongresnim odborom.

XS
SM
MD
LG