Linkovi

Haradinaj napustio sednicu Skupštine Kosova


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na sednici parlamentau Prištini 9. septembra 2017.
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na sednici parlamentau Prištini 9. septembra 2017.

Danas je održana prva sednica Skupštine Kosova nakon formiranja nove Vlade Kosova. Na dnevnom redu bila je rasprava o četvorogodišnjem programu nove Vlade, ali se najviše govorilo o Srpskoj listi, nakon čega su premijer Ramuš Haradinaj i ministri koji su prisustvovali zasedanju napustili sednicu.

Na samom početku sednice poslanici opozicije kritikovali su vladajuću koaliciju što nova Vlada Kosova kako je rečeno zavisi od Srpske liste. Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da ova stranka nije protiv Srba na Kosovu, ali da jeste protiv uticaja Beograda

Svi znamo kako je formirana ova vlada i da zavisi od Srpske liste. Mi podržavamo srpsku zajednicu na Kosovu, ali ne i Beograd. Premijer mora da objasni njegov dogovor sa Srpskom listom, i šta je dogovorio sa Vučićem o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da li je dogovoreno formiranje opštine Prilužje ”, rekao je Hoti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj odbacio je optužbe opozicije rekavšiu da učešće Srpske liste ni na koji način ne može narušiti interese Kosova

,,Nema drugog sporazuma sa Srpskom listom, osim istog sporazuman kao sa Inicijativom. Nema nijednog potpisa Ramuša Haradinaja koji može naškoditi interesima Kosova. Mi smo se samo obavezali da ćemo ispuniti ono na što se obavezala prethodna vlada”, rekao je Haradinaj.

Poslanik vladajuće Inicijative za Kosovo Miljaim Zeka rekao je da nije Srpska lista krivac zbog toga što se tri meseca posle parlamentarnih izbora čekalo na formiranje institucija.

“U trenutku kada mi iz Inicijative za Kosovo vidimo da Srpska lista ucenjuje ovu vladu, mi ćemo se svi usprotiviti ovoj vladi. Neki ovde u Skupštini i vani trude se da izazovu građanski rat, imamo dokaze da ste se sastajali sa srpskim tajnim službama. Mogu i ja sada da dođem i ošamarim Aljbina Kurtija, ali ja nisam huligan i kriminalac. Možemo otvoriti sve teme o navodnoj korupciji, ima vas koji ste gori od Srpske liste i Vučića. Smeta vam Šik, a ne smeta vam Udba”, kazao je Miljaim Zeka.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je danas očekivao ozbiljnu rapravu o programu Vlade, nakon čega je zajedno sa ministrima koji su prisustvovali zasedanju napustio sednicu.

Za sutra je na zahtev Demokratskog saveza Kosova zakazana sednica parlamenta na kojoj će premijer odgovarati na optužbe jednog broja građana naselja Dardanija u Prištini o navodnima da je ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo, za vreme rata maltretirao grupu Albanaca.

XS
SM
MD
LG