Linkovi

Gardijan: Princ Hari u svojoj knjizi navodi da ga je Vilijam fizički napao tokom svađe


Britanski prinčevi Vilijam i Hari na sahrani kraljice Elizabete u Londonu, 14. septembra 2022.
Britanski prinčevi Vilijam i Hari na sahrani kraljice Elizabete u Londonu, 14. septembra 2022.

U svojoj autobiografiji, britanski princ Hari napisao je da ga je njegov brat, princ Vilijam, fizički napao za vreme jedne žestoke svađe, u vreme kada su bili u sve lošijim odnosima, objavio je Gardijan.

Britanski dnevnik navodi da je dobio primerak knjige "Spare" (Rezervni naslednik), koja će biti objavljena sledeće nedelje. U njoj, Hari piše o svađi koja se 2019. odigrala u njegovoj kući u Kensingtonskoj palati, navodeći da je Vilijam nazvao njegovu suprugu, bivšu glumicu Megan Markl "nevaspitanom"i "teškom". Hari tvrdi da ga je Vilijam zgrabio za okovratnik i pokidao mu lančić a zatim oborio na zemlju - prenosi Gardijan.

"Pao sam na posudu za hranu za psa, koja je pukla pod mojim leđima a delići su mi se zarili u telo", piše Hari u svojim memoarima. "Ležao sam neko vreme, zapanjen, a onda sam ustao i rekao mu da ode."

Hari kaže da je imao modrice i ogrebotine posle incidenta. Vilijam mu se kasnije izvinio, navodi se u odlomku koji citira Gardijan.

A nezavisno od Gardijena, vebsajt o poznatim ličnostima Page Six objavio je da se u knjizi takođe navodi da su Vilijam i njegova sadašnja supruga Kejt podstakli Harija da nosi nacisitčku uniformu na jednom maskenbalu 2005. Hari se više put izvinio zbog toga i nazvao odluku jednom od svojih najvećih grešaka u životu.

Ni Bakingemska palata, koja predstavlja kralja Čarlsa Trećeg, ni Vilijamova Kensingtonska palata, nisu komentarisali medijske izveštaje.

Knjiga koja će biti objavljena u utorak je najnovija u nizu javnih otkrića i optužbi koje su izneli Hari i Megan, a koji su uzdrmali britansku kraljevsku porodicu.

38-godišnji Hari i američka glumica venčali su se u Vindzorskom zamku u maju 2018. Manje od dve godine kasnije, napustili su svoje kraljevske dužnosti i preselili se u Kaliforniju, kako su obrazložili - zbog rasističkog tretmana koji je Megan, žena mešovite rase, imala u britanskim medijima, kao i nedovoljne podrške koju su dobili od Bakingemske palate.

Od tada su svoju stranu priče izneli u intervjuu Opri Vinfri i dokumentarnoj seriji u šest epizoda koja je strimovana na Netfliksu prošlog meseca. U seriji, Hari navodi da je Vilijam "vrištao" na njega tokom jednog porodičnog sastanka i optužio zvaničnike palate da su lagali kako bi zaštitili njegovog starijeg brata, koji je prestolonaslednik. 41-godišnja Megan govorila je o tome kako je poželela da okonča život dok se nosila sa surovim medijskim izveštajima o njoj i Hariju.

ARHIVA: Scena iz Netfliksovog dokumentarnog filma "Hari i Megan".
ARHIVA: Scena iz Netfliksovog dokumentarnog filma "Hari i Megan".

Hari je dao intervjue britanskom ITV-u i američkom CBS-u da bi promovisao knjigu. Oba će biti objavljena u nedelju.

U odlomcima intervjua koji su već objavljeni, Hari je za ITV izjavio da kraljevska porodica tretira njega i Megan kao "negativce" i "apsolutno ne pokazuje nikakvu spremnost na pomirenje. Izjavio je za CBS da je odbijanje palate da njega i Megan odbrani od napada bilo "izdaja".

Predstavnici britanske kraljevske porodice odbili su da komentarišu bilo koje dosadašnje navode Harija i Megan.

Knjiega takođe objašnjava razloge za svoj naslov, navodi Gardijan. On se odnosi na navodne reči njegovog oca njegovoj majci, princezi Dajani, na dan kada se rodio: "Divno! Sada si mi dala naslednika, i rezervnog naslednika - moj posao je završen".

Špansko izdanje knjige princa Harija "Spare" u knjižari u Barseloni, 5. januara 2023.
Špansko izdanje knjige princa Harija "Spare" u knjižari u Barseloni, 5. januara 2023.

Dok je Vilijam od rođenja znao da mu je namenjena uloga kralja, Hari, koji je peti u liniji do prestola, posle svog brata i Vilijamovo troje dece, često je delovao da se muči sa svojom neodređenijom ulogom "rezervnog naslednika". Proveo je deset godina u Britanskoj vojsci - što su godine koje opisuje kao najsrećniji deo svog života - pre nego što je u potpunosti preuzeo kraljevske dužnosti 2015.

Od raskida sa kraljevskom porodicom, pokrenuo je novu karijeru, zajedno sa svojom suprugom, kao humanitarac i medijska ličnost. Na pitanje novinara ITV-a, Toma Bredbija, da li će igrati ulogu u budućnosti britanske monarhije, Hari je odgovorio: "Ne znam."

XS
SM
MD
LG