Linkovi

Senat odobrio predlog budžeta, na redu donji dom Kongresa


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Lideri u Senatu objavili su da je postignut dogovor o budžetu za naredne dve godine koji predviđa veće rashode za odbranu I druge domaće programe.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel I lider demokrata Čak Šumer razgovarali su sa ostalim senatorima sa ciljem da se izbegne novo obustavljanje rada vlade SAD.

Sada je na redu Predstavnički dom Kongresa.

Liderka demokratske manjine u tom domu Nensi Pelosi rekla je da će ona I “veliki broj demokrata” glasati protiv predloga budžeta ukoliko ne bude garancija da će se u okviru toga glasati I o imigraciji. Prošlog meseca, vlada SAD je obustavila rad na tri dana zbog toga što dve stranke u Kongresu nisu uspele da se dogovore oko pitanja imigracije.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla je da je Bela kuća zadovoljna što pregovori o budžetu napreduju.

Tekući, kratkoročni akt kojim se finansiranje vlade obezbeđeno do 8. februara, ističe u četvrtak u ponoć.

Ranije ove nedelje predsednik Donald Tramp I konzervativni republikanci nisu uspele da se dogovore sa demokratama oko zaštite od deportacije mladih nedokumentovanih imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca. Predsednik je rekao da podržava mogućnost da korisnici programa DACA, koji ističe 5.marta, dobiju državljanstvo I radne dozvole, ali istovremeno traži da se obezbedi novac za izgradnju zida na granici sa Meksikom kako bi se smanjila ilegalna imigracija. Ali su demokrate insistirale na tome da sudbina mladih nedokumentovanih imigranata ne treba da bude povezana sa drugim, većim pitanjima vezanim za imigraciju – oko kojih Kongres već decenijama ne može da se dogovori.

XS
SM
MD
LG