Linkovi

I Ukrajina i Rusija pozivaju na proširenje istrage o Manafortu


Paul Manafort izlazi iz Federalnog okružnog suda u Vašingtonu 30. oktobra 2017.
Paul Manafort izlazi iz Federalnog okružnog suda u Vašingtonu 30. oktobra 2017.

Ukrajina i Rusija pozivaju SAD da preispitaju lobističke aktivnosti jednog od bivših savetnika predsednika Donalda Trampa u Ukrajini. Pol Manafort, jedan od Trampovih šefova izbornog štaba u kampanji, optužen je za pranje novca i druge prekršaje u vezi sa lobiranjem za prorusku partiju u Ukrajini, koju je predvodio bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je pobegao u Rusiju 2014. godine, posle masovnih anti-vladinih protesta u Kijevu.

Janukovič je pobegao iz Kijeva ubrzo posle moskovske aneksije Krimskog poluostrva, u martu 2014. godine. Ukrajinska vlada traži ga zbog niza optužbi, počev od krađe i pronevere, do izdaje i masovnog ubistva. Američka javnost bila je šokirana posle saznjanja o obimu Manafortovog poslovanja sa stranim liderom, iako je saradnja okončana pre Trampove predizborne kampanje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su američke optužbe o ruskom mešanju u izbore “fantazija”.

“Neosnovane optužbe ne čine da oni koji su čitav ovaj nered započeli izledaju dobro, a sada ne znaju kako da se iz njega izvuku. Pronašli su ukrajinski trag u vezi sa gospodinom Manafortom i njegovim saradnicimna. Međutim, ukrajinski trag bi možda trebalo da se istraži kroz Ukrajinu. Možda oni imaju da kažu nešto o svom stavu tokom američke predsedničke kampanje”.

Bliski saradnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka Dmitri Šimkov rekao je za ukrajinski servis Glasa Amerike da bi SAD trebalo da budu u mogućnosti da ispitaju Janukoviča.

“Janukovič je bio lider oligarhijske strukture i vođa tada aktivne korumpirane vertikale tokom njegovog mandata 2012 i 2013, sve do revolucije dostojanstva. Bilo je vrlo agresivnog ponašanja prema ukrajinskim biznismenima i došlo je do snažnog izvlačenja novca iz različitih industrija”.

Ukrajinski zvaničnik izrazio je nadu da bi dalja istraga američkih federalnih službenika mogla da pomogne njegovoj zemlji u pronalaženju detalja ilegalnih aktivnosti počinjenih od strane Janukoviča i njegove Partije regiona.

“Tokom američkog ispitivanja Paula Manaforta možda ćemo dobiti dodatni uvid u korupcionaške aktivnoste u Ukrajini tokom Janukovičevog režima, što bi dalje moglo da pomogne ukrajinskim agencijama za sprovođenje zakona da izgrade snažnije slučajeve protiv određenih pojedinaca”, kaže Šimkov.

Šimkov je dodao i da bi dalja istraga Manafortovog poslovanja u Ukrajini mogla da otkrije razmere ruskog mešanja u prošlogodišnje američke izbore, a da je sada već jasno da je Moskva koristila društvene mreže i svoje medijske organizacije na engleskom jeziku kako bi uticala na glasače u korist Trampa.

XS
SM
MD
LG