Linkovi

Igra lignje, Naslednici, Ted Laso - ko će dobiti najviše Emija?


Scena iz južnokorejske serije "Igra lignje"
Scena iz južnokorejske serije "Igra lignje"

Holivudske zvezde okupiće se u ponedeljak uveče u Los Anđelesu da odaju priznanje najboljim televizijskim ostvarenjima, na godišnjoj dodeli nagrada Emi, gde se porodična drama "Naslednici" takmiči sa južnokorejskom senzacijom "Igra lignje" za glavnu nagradu.

Dve serije su u konkurenciji za najbolju dramu, na dodeli nagrada koju uživo prenosi TV mreža NBC a strimuje njen servis Pikok. Voditelj ceremonije je dugogodišnji član postave komičnog programa uživo "Saturday Night Live" - Kinan Tompson.

Konkurencija je jaka ove godine, kažu TV kritičari, a nekoliko serija i zvezda se vratilo u trku iz koje su ispali prošle godine, jer je pandemija kovida poremetila snimanje.

Serija "Naslednici" mreže HBO, u kojoj Brajan Koks glumi vlasnika medijske imperije čija se deca bore za prevlast i poziciju njegovog naslednika, favorit je u kategoriji najbolje drame, sa ukupno 25 nominacija. Serija je pobedila u toj kategoriji 2020. godine.

"Igra lignje", nova serija u istoj konkurenciji, mogla bi takođe da odnese glavnu nagradu, u kom slučaju bi ušla u istoriju kao prva serija na stranom jeziku koja je osvojila Emija za najbolju dramu. Priča o takmičenju čiji se učesnici bore na život i smrt za novčanu nagradu, postala je globalni fenomen kada je počela da se prikazuje preko servisa za strimovanje Netfliks prošle godine.

Međutim, moguća su i iznenađenja. Triler "Severance" televizije Epl Plus nedavno je privukao veliku pažnju u Holivudu. Tu su i Netflikov "Ozark" i "Bolje nazovi Sola", u produkciji mreže AMC, koje će članovi Televizijske akademije možda želeti da nagrade u njihovoj poslednjoj sezoni.

Džejson Sudejkis u seriji "Ted Laso".
Džejson Sudejkis u seriji "Ted Laso".

Serija "Ted Laso", koja je prošle godine izabrana za najbolju komediju, je ponovo favorit u toj kategoriji. Konkurenti su joj "U zgradi samo ubistva" u produkciji servisa Hulu, u kojoj Stiv Martin, Martin Šort i Selina Gomez glume komšije koji pokreću podkast o stvarnim zločinima, i "Abbott Elementary" TV mreže ABC - priča o nastavnicima jedne većinske crnačke škole u Filadelfiji. Šort i Martin se takmiče jedan protiv drugog za najboljeg glumca u komediji, zajedno sa zvezdom "Teda Lasoa" Džejsonom Sudejkisom. U konkurenciji za nabolju glumicu u komediji su Kvinta Branson, 32-godišnja autorka i zvezda serije "Abbot Elementary", Isa Re iz serije "Insecure", i Džin Smart iz serije "Hacks."

U kategoriji najbolje glumice u drami takmiče se zvezda "Euforije" Zendaja i Ris Viderspun za ulogu u seriji "Jutarnji program". U kategoriji najboljeg glumca u drami favoriti su kolege iz serije "Naslednici" Brajan Koks i Džeremi Strong, a u istoj kategoriji je i Li Jun-džae iz "Igre lignje" .

Serija kanala HBO "Beli lotos" o bogatim gostima luksuznog odmarališta na Havajima, smatra se favoritom u kategoriji najbolje mini-serije.

XS
SM
MD
LG